ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовці Миколаївської ОДА не пустили журналістів на пресконференцію. ЗМІ звернулися до поліції

21.02.2020, 17:10
Фото – Микола Попов
Фото – Микола Попов

Миколаївські журналісти звернулися до правоохоронних органів через те, що голова облдержадміністрації Олександр Стаднік та посадовці ОДА не допустили їх до участі в зустрічі з представниками газет. 

Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Так, сьогодні, 21 лютого, у приміщенні Миколаївської ОДА відбулася зустріч голови облдержадміністрації з представниками обласних, районних та міських друкованих засобів інформації. Зустріч, ініційована Кризовим медіацентром, проходила у форматі “колективного інтерв’ю” – фактично пресконференція, де журналісти отримали відповіді на запитання, що стосувалися суспільно важливих тем, зокрема стану ремонту доріг, децентралізації, медичної реформи тощо. 

Дізнавшись про захід, кілька інтернет-видань Миколаєва також виявили бажання взяти в ньому участь, зокрема журналісти видань “Мой город” та “НикВести”.

Проте на вимогу голови ОДА Олександра Стадніка представників ЗМІ вигнали з приміщення, де відбувався захід, а двері зачинили на замок.

Коментуючи ситуацію, виконувачка обов’язків начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Олена Іваненко заявила, що формат заходу передбачав участь у ньому лише представників газет, а не інтернет-ЗМІ.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вважає недопуск журналістів на захід органу влади перешкоджанням їхній законній професійній діяльності.

За його словами, відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які вони проводять, та бути особисто прийнятим у розумні строки їхніми посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. 

Водночас, зауважив юрист, наявність або відсутність акредитації не є підставою недопуску журналіста на заходи. Частина перша статті 26 Закону України “Про інформацію” передбачає, що відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень. 

“Таким чином, недопуск журналістів на захід органу влади є перешкоджанням законній професійній діяльності журналіста і має ознаки кримінального злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України”, – сказав Алі Сафаров. 

Журналісти видань “Мой город” та “НикВести” звернулись із відповідною заявою до поліції Миколаївської області з проханням надати оцінку та вжити відповідних заходів реагування щодо діяльності посадовців Миколаївської ОДА.

Liked the article?
Help us be even more cool!