ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет захисту журналістів про зонування для ЗМІ: Влада має переглянути правила

24.03.2023, 16:00
Фото – cpj.org/
Фото – cpj.org/

Комітет захисту журналістів заявив, що українська влада має утриматися від запровадження правил зонування, які заважають роботі журналістів у зв'язку з введенням зон на фронті. Про це повідомляється на сайті Комітету захисту журналістів.

Організація вважає, що влада має залучити медійників для перегляду правил, запроваджених військовим командуванням.

“Українська влада повинна впевнитися, що представники ЗМІ мають змогу займатися своєю надзвичайно важливою справою, висвітлюючи російське вторгнення, та утриматися від запровадження правил, які підважують роботу воєнних кореспондентів, – сказав Карлос Мартінез де ла Серна, очільник програм КЗЖ у Нью-Йорку. – Військове командування має радитися з місцевими журналістами й медійними організаціями, щоб розробити правила, які захищають журналістів від небезпеки, водночас дозволяючи їм вільно працювати”.

Директорка ІМІ Оксана Романюк повідомила КЗЖ, що нове регулювання фактично забороняє журналістам вести репортажі з фронту російського вторгнення в Україну. “Всі шоковані, адже лінія фронту повністю закрита”, – сказала Романюк.

Вона додала, що північне й західне операційні командування, ймовірно, також розробили схожі правила, але ще не оприлюднили їх з огляду на критику рішень інших підрозділів.

КЗЖ надіслав листа до Міністерства оборони України та до східного й західного командувань, але коментарів не отримав. КЗЖ зв’язався з північним і південним командуваннями в месенджері, але так само не отримав відповіді.

Як розповіла Романюк, ІМІ та інші організації вже кілька місяців ведуть перемовини з владою щодо правил роботи журналістів під час війни. За її словами, організації порекомендували зонувальний підхід, але із застосуванням “червоних зон” лише в “геть виняткових випадках”; “жовті” ж зони мали збігатися з лінією фронту.

“Ми не очікували, що все перетворять на “червону зону”, – зазначила вона, додавши, що як “червону зону” було позначено “понад кілька десятків” населених пунктів.

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: “зелену”, “жовту” та “червону”. 

Раніше представники медійної спільноти виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі президента для вдосконалення того, як регулюється їхня взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами й військовими.

20 березня Донецька обласна військова адміністрація визначила на території області три зони – “червону”, “жовту” та “зелену” – для роботи журналістів акредитованих ЗМІ.

Також було визначено три зони в районах відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ “Одеса”.

20 березня Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.

23 березня міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликала українську владу “негайно скасувати надмірні обмеження” для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій.

Liked the article?
Help us be even more cool!