ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишній ведучий ТЕТ відсудив у каналу своє прізвище

09.11.2021, 18:00
Фото – YouTube
Фото – YouTube

Печерський районний суд Києва визнав недійсним чотири свідоцтва на торговельну марку “Дурнев”, “Дурнєв”, “Дурнєв+1”, “Дурнев+1”, які належать телеканалу “ТЕТ” і в назві яких використовується прізвище колишнього телеведучого Олексій Дурнєва. 

Про це повідомляє Главком з посиланням на рішення суду від 16 вересня.

Дурнєв подав позов до суду в травні 2020 року. У позові він зазначив, що 26 вересня 2017 року подав заявку до Українського інституту інтелектуальної власності (Укрпатент) на реєстрацію знака для товарів і послуг “Доктор Дурнев”. Але Укрпатент відмовив телеведучому через дуже схоже словесне позначення, що офіційно закріплене за телеканалом “ТЕТ”. Канал 10 лютого 2014 року став власником чотирьох свідоцтв на торговельну марку “Дурнєв”, “Дурнєв”, “Дурнєв+1”, “Дурнев+1”.

Натомість, як вважає Олексій Дурнєв, видані телеканалу “ТЕТ” свідоцтва України на знак для товарів і послуг, відтворюють його прізвище. Водночас він не надавав такої згоди, як того вимагає Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”.

З твердженням позивача категорично не погодився телеканал. Там пояснили, що Дурнєв має довести, що він був відомою особою на 18 січня 2013 року. Тобто на момент подання телеканалом заявок до Укрпатенту.

Разом з тим представник позивача, адвокат Максим Коваль, надав суду додаткові докази того, що його клієнт був відомою особою. Зокрема, це підтверджували скріншоти з YouTube, датовані 2011–2013 роками.

Також представник Дурнєва надав висновок експертизи інтелектуальної власності, який склала судова експертка Катерина Сопова. Вона з’ясувала, що відомим ведучим Олексій Дурнєв став у 2011 році завдяки проєкту “Люмпени”. Цей проєкт мав високу популярність у соціальній мережі “Вконтакті”, після якого Олексія Дурнєва запросили на ТЕТ ведучим програми “Дурнев+1”, що змістовно не відрізнялася від “Люмпенів”. Звідси судова експертка зробила висновок про “широке розповсюдження в засобах масової інформації та мережі Інтернет відомостей про фізичну особу Олексія Дурнєва, який знаний в Україні та внаслідок своєї професійної діяльності набув широкої популярності як телеведучий, інтернет-блогер та актор”.

Суд узяв до уваги саме цю експертизу, наголосивши, що вона є повною та обґрунтованою. “З урахуванням встановлених обставин на наданих позивачем доказів реєстрація спірних знаків була здійснена з порушенням прав позивача, а відтак, відповідно до ст. 19 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, свідоцтва України на знаки для товарів і послуг, які були видані на ім'я ПрАТ “Телекомпанія “ТЕТ”, підлягають визнанню недійсними повністю”, – вважав суд.

Liked the article?
Help us be even more cool!