ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кількість сайтів з дезінформацією подвоїлася після російського вторгнення – дослідники NewsGuard

09.08.2022, 12:32
Фото – Стопфейк
Фото – Стопфейк

Кількість вебсайтів, які поширюють російську дезінформацію, зросла більш ніж удвічі після початку масштабного вторгнення Росії до України наприкінці лютого. Про це повідомляє RFE/RL з посиланням на нью-йоркську групу дослідників NewsGuard.

9 серпня NewsGuard повідомив, що їхні експерти виявили 250 вебсайтів, які публікують дезінформацію, пов’язану з російсько-українською війною, проти 116 в березні.

У дослідженні йдеться, що цифрові платформи, зокрема Google, Twitter, Facebook і TikTok, запровадили "тимчасові заходи в деяких країнах проти відомих російських пропагандистських засобів масової інформації, таких як RT і Sputnik News, після того, як Європейська комісія заборонила розповсюдження або рекламну підтримку цих фінансованих і керованих Кремлем пропагандистських сайтів".

Однак дослідники наголошують, що існує велика кількість інших сайтів, ідентифікованих NewsGuard, які продовжують вільно поширювати дезінформацію в інтернеті.

NewsGuard процитував 54 ключові міфи, які поширюють ці "ЗМІ" як про вторгнення, яке почалося п'ять місяців тому, так і загалом про війну, що почалася вісім років тому. Серед цих міфів – "заяви про те, що США керують лабораторіями в Україні для розроблення біологічної зброї, що російські війська не є відповідальними за різанину мирних жителів у Бучі в березні й що росіяни не атакували залізничну станцію в Краматорську на сході України", – заявили дослідники. .

Багато сайтів уникають розголошення інформації про власників чи редакторів, водночас стверджують – без доказів, – що є незалежними аналітичними центрами чи іншими неприбутковими організаціями.

NewsGuard запустив російсько-український центр відстеження дезінформації в березні, через кілька днів після того, як десятки тисяч російських військ перетнули український кордон.

Liked the article?
Help us be even more cool!