ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Харківські журналісти вимагають від правоохоронців ефективного розслідування побиття Вадима Макарюка

10.06.2019, 12:20
Фото – –24tv.ua

Харківські журналісти вимагають від правоохоронців забезпечити ефективне і професійне розслідування побиття оператора служби телевізійних новин “Вісті” Вадима Макарюка, яке сталося 7 червня в Харкові.

Про це йдеться у відкритому листі-зверненні медіаспільноти Харкова.

Наводимо повністю текст звернення:

“Ввечері 7 червня на території ТЦ “Барабашово” в Харкові група невідомих осіб міцної статури жорстоко побила оператора місцевої служби телевізійних новин “Вісті” Вадима Макарюка. Його було шпиталізовано до міської лікарні швидкої і невідкладної допомоги. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу в мозок після побиття. Наразі Вадим у тяжкому стані в реанімації.

Ми не маємо жодного сумніву, що причиною побиття стала професійна діяльність Вадима. На нього напали, коли він виконував редакційне завдання – знімав конфлікт між підприємцями і адміністрацією ТЦ “Барабашово”, в який втрутився “Національний корпус”. Нападники не лише побили оператора, а й розтрощили камеру і забрали картку, на яку він знімав відео.

Ми констатуємо, що це далеко не перший випадок прямого чи опосередкованого перешкоджання журналістській діяльності на Харківщині. Так, у червні 2016 року під час зборів мешканців будинку по вул. Данилевського, 12, які зібралися, щоб закінчити процедуру оформлення ОСББ, один з присутніх напав на журналіста видання “Накипело” і вибив у нього телефон.

У травні 2017 року головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні Богдан Федак не дав провести зйомку знімальній групі проекту “Лікарські таємниці” у складі журналістки Марти Байдаки та відеооператора Назара Мельника. У липні того ж року невідомі підпалили автомобіль головного редактора сайту Insider news Ігоря Русіна. У листопаді 2018 року представник організації “Фрайкор” Георгій Тарасенко на очах у поліції зірвав пряме включення журналістки телеканалу Newsone Софії Бобок щодо акції з нагоди Дня гідності і свободи. У всіх цих і багатьох інших випадках винні не покарані.

Це стосується і найбільш резонансних злочинів у відношенні журналістів на Харківщині. Майже дев'ять років залишається нерозкритим вбивство головного редактора газети “Новий стиль” Василя Кліментьєва. У справі щодо нападу і побиття у лютому 2014 року під Академією внутрішніх військ знімальної групи “Вікна-новини” телеканалу СТБ у складі Марії Малєвської і Олександра Бринзи досі немає жодного обвинувального вироку.

Ми переконані, що напад на Вадима Макарюка є прямим наслідком неефективності правоохоронної і судової системи у всіх наведених вище випадках.

Ми просимо всіх, хто став свідком нападу на нашого колегу та/або має фото і відео самого побиття чи конфлікту, що йому передував, повідомити про це. Інформацію просимо надати Поліції Харківщини за телефоном 102 або (057)705 96 82 або через колегу Вадима – Анну Черненко https://www.facebook.com/ann.chernenko.12.

Ми закликаємо всіх учасників конфлікту допомогти слідству знайти всіх винних у побитті Вадима Макарюка.

Ми вимагаємо від Національної поліції і прокуратури забезпечити ефективне і професійне розслідування цієї справи.

Окремо звертаємо увагу, що потерпіла сторона має відеозапис, з якого можливо зробити висновки щодо можливих підозрюваних у скоєнні цього злочину.

Ми вимагаємо від голови Національної поліції Сергія Князєва, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Генерального прокурора України Юрія Луценка забезпечити публічні звіти їхніх підлеглих про хід і результати розслідування цієї справи.

Ми вимагаємо притягнення до відповідальності замовників і виконавців нападу, незалежно від їхніх імен і посад.

Ми не дамо спустити цю справу на гальмах! Винні мають бути покарані!"

Цей лист відкритий для підписання журналістами, громадськими діячами тощо.

Як повідомляв ІМІ, Вадим Макарюк постраждав під час конфлікту 7 червня на території торговельного центру “Барабашово”. Він у тяжкому стані в лікарні.

Слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”), ч. 1. ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та ч. 2 ст. 187 (“Розбій”) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!