ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Казахстан вилучив рух "Талібан" з переліку терористів

Влада Казахстану вилучила рух “Талібан” з переліку терористичних організацій. 

Про це повідомила пресслужба президента.

"Казахстан вивів режим талібів з терористичного списку, зважаючи водночас на міркування важливості розвитку торговельно-економічного співробітництва із сучасним Афганістаном та розуміння того, що цей режим є довгостроковим фактором", – сказав глава держави Касим-Жомарт Токаєв.

Токаєв зробив цю заяву під час зустрічі зі спікерами палат парламентів країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Він додав, що одним зі стратегічних завдань на сучасному етапі є активне залучення Афганістану до міжрегіональних зв'язків.

27 травня МЗС та мін'юст Росії доповіли Володимиру Путіну про те, що "Талібан" можна вилучити зі списку терористичних організацій. Цю ідею згодом підтримав Сергій Лавров. Володимир Путін наступного дня заявив, що з талібами треба вибудовувати стосунки, бо "це люди, які контролюють країну".

"Талібан" визнано терористичним у Росії з березня 2003 року. Його до відповідного списку внесли на підставі рішення Ради Безпеки ООН та Верховного суду РФ. 2021 року таліби взяли під контроль всю територію Афганістану. Західні країни не визнали "Талібан" законним урядом Афганістану.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, екстремістське угруповання "Талібан" захопило владу в Афганістані 2021 року, після чого проголосили "Ісламський Емірат Афганістан". Таліби запровадили безліч обмежень для журналістів, жінок, музикантів тощо.

Таліби заявляли про заборону в громадських місцях музики.

У 2021 році таліби вбили відомого в Афганістані співака і музиканта Фавада Андараба. У своїх піснях Андараб неодноразово засуджував угруповання "Талібан" і підтримував тих, хто бореться з бойовиками.

Улітку 2023 року в Афганістані таліби спалили музичні інструменти в західній провінції Герат на тисячі доларів, стверджуючи, що музика "спричиняє моральне розбещення".

Понад 70 афганок склали відкритого листа Генеральному секретарю ООН Антоніо Гутеррішу, де оскаржили нещодавні висловлювання голови місії ООН в Афганістані Рози Отунбаєвої щодо навчання афганських дівчат у мусульманських медресе.

У вересні 2024 року в Афганістані поліція моралі "Талібану" затримала в провінції Балх шістьох людей через виконання музики. 

Liked the article?
Help us be even more cool!