ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Афганські жінки склали відкритого листа до ООН про навчання дівчат у талібських медресе

08.01.2024, 10:52

Понад 70 афганок склали відкритого листа Генеральному секретарю ООН Антоніо Гутеррішу, де оскаржили нещодавні висловлювання голови місії ООН в Афганістані Рози Отунбаєвої щодо навчання афганських дівчат у мусульманських медресе.

Про це пише Independent.

Минулого місяця Отунбаєва, спецпосланниця ООН в Афганістані, повідомила Раді Безпеки ООН, що є "дедалі більше побутових підтверджень, що дівчата матимуть змогу навчатися в мусульманських школах, відомих як медресе", якими керує "Талібан"; водночас спецпосланниця не навела жодних доказів прогресивної освіти в цих закладах.

"Подібні заяви є геть безвідповідальними й сприймаються як нормалізація заборони "Талібану" на дівочу освіту в Афганістані. В очах будь-кого, знайомого з місцевим контекстом, медресе непорівнянні з формальною шкільною системою з багатьох причин", – йдеться в листі Гутеррішу, який переглянуло видання The Independent.

Медресе – це ісламські школи, які часто також забезпечують учнів безкоштовною релігійною освітою, житлом і харчуванням.

Коаліція афганських жінок, активістів, колишніх суддів, дипломатів і правозахисних організацій відкинула позицію посланниці ООН і заяви Радбезу, заявивши, що високопосадовиця намагається нормалізувати заборону талібів на навчання жінок і дівчат, а також решту порушень прав людини.

"Відколи "Талібан" повернувся в серпні 2021 року, вони заснували сотні нових медресе по всьому Афганістану, не лише для хлопців і дівчат шкільного віку, а й для дорослих чоловіків і жінок, які відчувають щирий страх щодо масової радикалізації молоді", – додають авторки листа.

"Талібан" є ідеологічним збройним угрупованням, яке користується з релігії й релігійних переконань людей з політичною й воєнною метою", – йдеться в листі. 

Авторки звертають увагу на те, що формальна шкільна програма в Афганістані "поєднувала релігійну освіту із сучасними предметами на кшталт природознавства, математики, літератури, іноземних мов, історії й географії". Водночас у талібських медресе займаються переважно вивченням релігії.

"Окрім цього, існує низка звітів і досліджень, які доводять, що люди, які стають учнями контрольованих "Талібаном" медресе, зазнають радикалізації й навіть навчаються войовничості й заколотницької діяльності", – написано у відкритому листі до ООН.

"Сучасна освіта відіграє ключову роль у розвитку країни, зокрема в плані активної залученості жінок до соціальної, політичної й економічної сфери", – зазначають авторки листа, додаючи, що відсутність формальної системи освіти й позбавлення дівчат можливості розвиватися матиме серйозні наслідки для Афганістану.

Авторки від імені мільйонів афганок і жінок, що живуть під владою талібського режиму, попросили Генерального секретаря ООН закликати "Талібан" скасувати закони, через які погіршується стан прав людини в країні (зокрема, у випадку жінок і дівчат), і притягти його до відповідальності за систематичні правопорушення. 

В одній з п’яти вимог, адресованих генсекретарю, також міститься прохання до ООН спонукати "Талібан" "припинити поширення екстремістських ідеологій, зокрема в системі освіти й медресе", і зазначено, що наслідки такої політики будуть руйнівними як для Афганістану, так і за його межами.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян 

Liked the article?
Help us be even more cool!