ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти вимагають скасування законопроекту про наклеп

19.09.2012, 12:38
Члени Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів на позачерговому засіданні 19 вересня одноголосно підтримали рекомендацію Верховній Раді скасувати результати голосування за законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, повідомляє “Телекритика”.
 
Цю рекомендацію з-поміж інших підтримали голова міжвідомчої робочої групи, прес-секретар президента Дарія Чепак і керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента Денис Іванеско.
 

Оскільки засідання Міжвідомчої робочої групи проходило за відсутності кворуму, решту членів групи опитають електронною поштою.

Чепак спершу запропонувала обговорити можливі зміни до законопроекту, який готується до другого читання. Однак голова правління ГО «Телекритика» Наталія Лігачова наголосила, що всі журналістські організації виступають проти будь-якого доопрацювання законопроекту і наполягають на його скасуванні.
 

Автор законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський на засіданні групи заявив, що не збирається відкликати свій законопроект. Він вважає, що його ухвалення є на часі, оскільки журналісти можуть спотворити вибори.

На запитання журналіста «Української правди» Сергія Лещенка, чому один із супровідних документів законопроекту має властивості файлу з комп'ютера Адміністрації Президента, Журавський відповів, що як позаштатний радник президента відвідував загальну кімнату в адміністрації, де працюють позаштатні радники, і користувався там комп'ютером, редагуючи файл на флешці.
 

Постійний представник президента в парламенті, народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко заявив, що ані Адміністрація Президента, ані президент ніколи не давали вказівки готувати цей законопроект. І для самого Мірошниченка розгляд законопроекту став несподіванкою, оскільки особисто він проти нього. На запитання, чому сам Мірошниченко голосував за цей закон у першому читанні, він відповів, що голосувала його картка, і він буде розбиратися, чому так сталося.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар наголосила, що законопроект про наклеп шкодить іміджу влади. Цей законопроект разом з минулорічним законом про судовий збір, який відкрив дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ, є наступом на права журналістів і свободу слова, додала Наталія Лігачова.
 
Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада 244 голосами прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів (від 8,5 тис. грн до 85 тис. грн), виправними роботами або арештом від 3 до 8 місяців.
 
Законопроект №11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу. 
Liked the article?
Help us be even more cool!