ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Індійські телеканали видали кадри з комп’ютерної гри за бої сил Пакистану на боці "Талібану"

08.09.2021, 15:13
Фото – altnews.in
Фото – altnews.in

Деякі індійські телеканали виклали відео нібито з підтвердженням участі військових Пакистану в боях в Афганістані на боці угруповання “Талібан”. Пізніше з’ясувалося, що це кадри з комп’ютерної гри ARMA 3.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на індійський фактчекінговий проєкт Alt News.

Одним з перших відео показав індійський телеканал правого спрямування Republic TV. Коментуючи ролик, ведучий говорив про “ексклюзивні кадри”, які підтверджують, що “військово-повітряні сили Пакистану атакували долину Панджшер”. 

Аналогічне відео потім показали канали TV9 Bharatvarsh, India Today, Times Now Navbharat та Zee News, повідомляє видання The Print.

Повідомляється, що Індія та Пакистан є давніми суперниками; на кордоні обох країн регулярно відбуваються зіткнення й сутички, інколи з жертвами. До того ж Ісламабад звинувачують у підтримці угруповання “Талібан” (саме в Пакистані воно фактично й виникло). Тож останні бойові дії в Панджшері індійські ЗМІ використали як привід підтвердити цю тезу.

Провінція Панджшер має важливе стратегічне значення, оскільки з’єднує північні та південні провінції Афганістану, а також розташована поруч зі стратегічною трасою, яка сполучає Кабул і Мазарі-Шариф – одне з найбільших афганських міст. “Талібан” стверджує, що взяв контроль над провінцією, але тамтешній рух опору це заперечує.

Джерелом відео було названо Hasti TV – нібито “єдиний афганський телеканал у Великій Британії, який відповідає інтересам афганської та іранської діаспори у Великій Британії та решті світу”.

Alt News припускає, що індійські ЗМІ підхопили ролик після твіту експерта з питань контртероризму Фарана Джефрі. Він, однак, пізніше написав, що ролик насправді з відеогри і його поширюють акаунти, пов’язані з рухом опору “Талібану”.

Кадри з відеогри ARMA 3 в ефірах індійських телеканалів упізнали десятки користувачів Twitter. Після того як вони про це написали, телеканали видалили ролики. Republic TV заявив, що зробив це, коли телеканалу “повідомили про неточність відео”.

ARMA 3 – це тактичний військовий шутер, розроблений і виданий чеською компанією Bohemia Interactive 2013 року. Відеогра відома своїм реалістичним пропрацюванням ландшафтів і текстур землі та води. Тому ARMA 3 не вперше стає об’єктом фейків.

Так, у 2017 році турецький телеканал A Haber видав кадри з гри за відео спецоперації турецьких військових проти Робітничої партії Курдистану. А 2020 року вже згаданий TV9 Bharatvarsh видав сцену із шутера за кадри бойових дій у Нагірному Карабаху.

Liked the article?
Help us be even more cool!