ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідство не бажає встановлювати винних у побитті журналіста Громадського поліцейськими – адвокатка

26.04.2018, 16:00
Фото - скріншот з відео Громадського

Слідство у справі побиття журналіста Громадського Дмитра Реплянчука спецпризначенцями поліції проводиться поверхнево, необ’єктивно та без мети встановлення винних. Про це повідомляє Громадське з посиланням на адвокатку журналіста у справі Людмилу Лебідь.

За словами Лебідь, слідчий київської прокуратури, яка веде справу, досі не забрав результати судово-медичної експертизи. А у клопотанні адвокатки щодо одночасного допиту свідка відмовив.

“Розслідування проводиться формально та з ознаками заангажованості. Слідчий прокуратури не бажає проводити дії, спрямовані на встановлення істини у справі, – доводиться усього добиватися через клопотання”, – заявила Лебідь.

“Фактично він дублює аналогічну позицію керівництва поліції, які також проводили перевірку, але за результатами службового розслідування не встановлено винних осіб”, – додала вона.

Службова перевірка МВС не встановила жодного винного у нападі на журналіста, підкреслює Лебідь. А один із ключових свідків у справі, поліцейський, який допомагав Реплянчуку безпосередньо під час нападу, засвідчив, що не бачив, як журналіста били.

“Обурює, що інцидент, за який керівництво МВС вибачалося і публічно обіцяло встановити винних, насправді просто намагаються “зам’яти”, – заявила шеф-редакторка Громадського Ангеліна Карякіна.

“Методи старої міліцейської корпоративності не змінюються – “нових” поліцейських, які дозволяють собі бити журналістів ногами, продовжують покривати усім відомством. Очевидно, збереження таких працівників для МВС куди цінніше, ніж закон та професійна честь”, – наголосила вона.

“Очільник Нацполіції Князєв персонально обіцяв, що справу розкриють. Ми бачимо, чого варта така обіцянка. Але ми зробимо все можливе і не можливе для розслідування цієї справи – адже скільки можна терпіти ставлення до журналістів як до боксерської груші”, – підкреслила виконавча директорка Громадського Катерина Горчинська.

Як повідомляв ІМІ, 24 жовтня представники поліції особливого призначення побили журналіста Громадського Дмитра Реплянчука у Святошинському суді Києва і розтрощили йому камеру. Також затримані були кореспондент УНІАН Сергій Лефтер, якого вдарили кілька разів та журналіст видання “Страна.ua” Кирило Малишев.

Сутички в суді сталися через намір обрати запобіжний захід для лідера “Добровольчого руху ОУН” Миколи Коханівського, що був затриманий через інцидент із його стріляниною з незареєстрованої травматичної зброї під час сутички з іншою особою 21 жовтня в Києві. Його прихильники протистояли поліцейським, заблокувавшись у залі суду.

Поліція вибачилась перед журналістами, що постраждали 24 жовтня від дій спецпризначенців під Святошинським райсудом Києва.

За фактом побиття спецпризначенцями журналіста Громадського Дмитра Реплянчука відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 ("Перешкоджання професійній діяльності журналістів") КК України.

Громадська організація “Інститут масової інформації” вимагала від правоохоронних органів негайно провести розслідування нападів і затримання журналістів українських засобів масової інформації, що відбулося 24 жовтня у Святошинському районному суді Києва.

Поліція передала до прокуратури Києва результати службового розслідування щодо бійців полку поліції особливого призначення, які 24 жовтня побили журналіста Громадського Дмитра Реплянчука.

Liked the article?
Help us be even more cool!