ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Human Rights Watch позначила на мапі Крим як частину Росії – Лубінець

31.01.2023, 14:56
Фото – Верховна Рада
Фото – Верховна Рада

Міжнародна неурядова організація Human Rights Watch під час публікації звіту щодо застосування протипіхотних мін позначила на мапі Крим як частину Росії.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на своїй фейсбук-сторінці та оприлюднив відповідні скриншоти.

“Міжнародна неурядова організація Human Rights Watch, яка займається захистом прав людини, опублікувала звіт щодо застосування протипіхотних мін, де на карті позначила Крим як частину Росії. Звичайно ж, нині карту із сайту зняли. Однак факт лишається фактом! Якщо ж правозахисні організації допускають такі “помилки”, то чи насправді це помилки, чи свідоме визнання окупації? Цікаво почути пояснення!” – написав омбудсмен.

Також Лубінець прокоментував звинувачення організації в нібито застосуванні Україною протипіхотних мін. 

За його словами, Україна залишається відданою своїм міжнародно-правовим зобов’язанням і завжди виявляла відкритість до розслідувань щодо будь-яких звинувачень. 

“Водночас Україна має достеменні докази, що Росія докладає максимум зусиль для дискредитації України, насамперед з метою послаблення її військової підтримки. Тому ми закликаємо всіх партнерів враховувати цей чинник, перш ніж робити висновки щодо будь-яких звинувачень проти України!” – зазначив уповноважений.

Водночас він визнав, що проблема використання протипіхотних мін існує останні дев’ять років: “Поясню одну важливу річ – ця проблема існує, бо Україна протистоїть ворогу ще з 2014 року. Ворогу, який має набагато більше різного озброєння і використовує проти наших людей весь свій арсенал. Попри це Україна зверталася до ООН, що не може повністю гарантувати виконання Оттавської конвенції (Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення) у зв'язку з війною ще у 2018 році. Росія ж, своєю чергою, не є стороною цієї конвенції”. 

Він зазначив, що Україна потребує більше високоточної західної зброї, “щоб протистояти жорстокому і цинічному агресору, який вдається до всіх варварських методів та не дотримується жодних норм міжнародного гуманітарного права”.

Як повідомляв ІМІ, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила 31 січня доповідь про нібито використання українськими збройними силами протипіхотних мін ПФМ-1 навколо Ізюма в Харківській області, що є воєнним злочином. Водночас Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини заявили, що такі звіти підживлюють російську пропаганду та підривають суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів.

Liked the article?
Help us be even more cool!