ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Google знищить дані про користування браузером у межах провадження про приватність

02.04.2024, 12:50

Компанія Google погодилася знищити мільярди записів у результаті судового провадження, де позивачі заявили, що та потай відстежувала історію пошуку людей, які думали, що користуються браузером в анонімному режимі.

Про це повідомляє Reuters.

Умови примирення надійшли до федерального суду Окленда (Каліфорнія) 1 квітня; їх має затвердити окружна суддя Івонн Ґонзалез-Роджерс.

Адвокати позивачів оцінюють угоду в понад 5 мільярдів і до 7,8 мільярда доларів. Google не сплачуватиме компенсації, але користувачі можуть позиватися до компанії індивідуально з вимогою сплати.

Груповий позов почався у 2020 році й залучив мільйони користувачів Google, які послуговувались анонімним пошуком з 1 червня 2016 року.

Ці користувачі стверджують, що аналітичні дані Google, файли кукі й застосунки дали корпорації Alphabet змогу неправомірно відстежувати людей, які користувалися браузером Chrome у режимі “інкогніто” й іншими браузерами в приватному режимі.

За їхніми словами, це перетворило Google на “скарбницю інформації, за яку не треба звітувати”, завдяки якій компанія дізналася про їхніх друзів, улюблені страви, гобі, методи шопінгу, а також “найінтимніші й потенційно соромні речі”, котрі ті шукали в мережі.

За умовами примирення Google оновить публічну інформацію про те, які дані компанія збирає під час “приватного” користування, – процес, що вже розпочався. Також користувачі режиму інкогніто отримають змогу заблокувати доступ третіх сторін до файлів кукі на п’ять років.

“Результатом провадження є те, що Google збиратиме менше даних під час приватних пошукових сесій користувачів, а також зароблятиме менше грошей на цих даних”, – зазначають адвокати позивачів.

Речник Google Хосе Кастанеда заявив, що компанія задоволена таким припиненням провадження, адже завжди вважала його безпідставним.

“Ми ніколи не прив’язували дані до користувачів режиму інкогніто. Ми з радістю видалимо старі технічні дані, які ніколи не були прив’язані до окремих людей і ніколи не використовувалися для ідентифікації особи в жодній формі”, – сказав Кастанеда.

Адвокат позивачів Девід Буає у своїй заяві назвав угоду “історичним кроком у плані вимагання чесності й підзвітності до великих компаній у галузі технологій”.

Попередньої угоди сторони досягли в грудні 2023 року, скасувавши засідання, яке мало відбутися 5 лютого 2024 року. На той момент умови примирення не розголошувалися. Пізніше адвокати позивачів почали думати про судові витрати, які може сплатити Google.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!