ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головою громадської ради при Комітеті ВР з питань свободи слова став Дмитро Комаров

Громадська рада при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова проголосувала за керівний склад.

Про це йдеться на Facebook-сторінці комітету.

Головою громадської ради став SEO та SMM-менеджер групи сайтів Afisha Media Group, журналіст, ведучий ефірів радіостанції "Філадельфія ФМ" Дмитро Комаров.

Директор з маркетингу телеканалу "Еспресо" Микола Типусяк став заступником голови громадської ради, а її секретаркою – головна редакторка газети "Запорізька правда", членкиня правління ГО "Клуб друзів "Запорізької правди" Наталя Зворигіна.

У коментарі "Детектору медіа" директорка ГО "Детектор медіа" Галина Петренко, яка є членкинею громадської ради при Комітеті ВР з питань свободи слова, зазначила, що претендентів на голову ради було троє: Дмитро Комаров, Микола Типусяк і Оксана Романюк.

Комаров переміг, за нього віддали голоси вісім членів ради, а за Типусяка та Романюк – по чотири голоси.

На посаду заступника голови ради подалися Типусяк, член керівного комітету Проєкту Ради Європи "Захист свободи слова та свободи медіа в Україні", заступник директора "Омега ТВ" Андрій Соломаха і Наталія Зворигіна. Переміг Типусяк – дев'ять голосів.

На посаду секретаря претендували Соломаха і Зворигіна, перемогла остання – 11 голосів.

Також Галина Петренко розповіла, що між членами громадської ради було "тривале і не формальне обговорення", адже в складі ради – переважно люди, які давно знайомі одне з одним.

"Напередодні всі троє претендентів на голову заявили про це в робочому чаті, там же вони коротко описали свої програми та свій професійний бекграунд. Цікаво, що саме до Комарова виникало чимало питань, бо про нього немає інформації в гуглі. Комаров представляється ведучим американської радіостанції "Філадельфія ФМ", а також він каже, що в нього був досвід співпраці з Апаратом Верховної Ради як консультанта з питань SMM", – розповіла Петренко.

Вона уточнила, що саме Комаров став ініціатором скликання перших зборів оновленого складу громадської ради, зокрема збирав усіх у чаті, створював зум-посилання. Колеги порадили йому подаватися на секретаря ради, однак він заявив, що хотів би спробувати взяти участь у конкурсі на посаду голови.

"Коли Дмитро Комаров у чаті представляв свою програму, то він послуговувався такими фразами: "Я більш приземлена людина", "Хочу реалізувати більш прагматичні речі"… Мені здався важливим той момент нашого обговорення, коли хтось сказав, що голова ради є, так би мовити, уособленням всього органу, а хтось інший заперечив, що керівні органи громадської ради мають технічну функцію, їхня задача – все організовувати. Власне, Дмитро Комаров справляв враження людини, яка ще не має достатнього авторитету в галузі, щоб робити щось більше, ніж координувати та організовувати. Це великий шмат важливої роботи, і ми дуже вдячні Дмитрові, що він погодився присвячувати цьому свій час", – поділилася своїми враженнями Галина Петренко.

Вона також сказала, що голосувала за кандидатуру Оксани Романюк.

"Я дійсно голосувала за її програму, яка, з моєї точки зору, була не просто кращою за програми інших кандидатів, а ідеальною в плані розуміння того, чим має займатися ця рада", – сказала Петренко.    

На питання, чи вже зрозуміло, якими будуть наступні кроки громадської ради, Галина Петренко відповіла: "Абсолютно незрозуміло". 

"Я як член громадської ради не готова делегувати свої представницькі функції тільки керівництву цієї ради. Я маю намір брати активну участь у роботі ради. Крім того, буду продовжувати свою участь в адвокаційній роботі, яку веде, зокрема, "Детектор медіа", наприклад, з регулювання великих технологічних платформ. Громадська рада при парламентському комітеті – це справді колегіальний орган, в його складі люди, які дуже давно працюють у цій галузі, мають свої порядки денні, тому, думаю, діяльність цієї ради буде різноголоссям, а не звучанням одного-єдиного голосу", – сказала Галина Петренко.

Як повідомляв ІМІ, директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк увійшла до складу громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.

Положення про громадську раду комітет затвердив 21 лютого 2024 року на своєму засіданні. Згідно з положенням, Громадська рада з питань свободи слова є постійним незалежним громадським колегіальним експертним органом при Комітеті з питань свободи слова. Її основними цілями діяльності є забезпечення прав на свободу слова, прав громадян на інформацію, гарантій діяльності засобів масової інформації, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!