ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House закликає покарати РФ за вбивство Вікторії Рощиної

22.10.2024, 13:00

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає міжнародну спільноту притягнути російську владу до повної відповідальності за вбивство української  журналістки Вікторії Рощиної.

Про це йдеться в дописі організації в соцмережі Х. 

“Ми оплакуємо українську журналістку Вікторію Рощину й закликаємо міжнародну спільноту притягнути російський уряд до повної відповідальності. Загибель Рощиної демонструє не лише систематичні порушення базових свобод українців, скоєні Путіним і Кремлем з початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, а й гостру небезпеку, в якій перебуває кожен український медійник, незаконно утримуваний у Росії, – таких випадків щонайменше 30, за даними ІМІ”, – йдеться в повідомленні.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, про смерть Вікторії Рощиної в російському ув’язненні стало відомо 10 жовтня 2024 року. Згідно з листом міністерства оборони Росії, отриманим її родиною 10 жовтня, Вікторія померла 19 вересня. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що має офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної.

Вікторія Рощина була в списках на обмін.

Раніше Росія визнала, що затримала Вікторію Рощину, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Вікторія перебувала на російській території.

11 жовтня правоохоронці докваліфікували кримінальне провадження, розпочате за фактом зникнення Рощиної за ч. 1 ст. 438 КК України, частиною 2 ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни, об’єднані з умисним убивством. 

За даними “Медійної ініціативи за права людини”, Вікторію Рощину тримали в одному з найжорстокіших ізоляторів Росії – СІЗО №2 в Таганрозі. Про цей слідчий ізолятор колишні полонені розповідають як про в'язницю з найжорстокішими тортурами.

Українські журналісти та медійники закликали міжнародну спільноту до рішучих та негайних дій у зв'язку з убивством Вікторії Рощиної в російському полоні. Журналісти закликали, зокрема, такі організації, як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ та МКЧХ, до активних дій згідно з їхніми мандатами. Заява зібрала станом на 22 жовтня 293 підписи.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної в російському ув'язненні.

18 жовтня представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко не відкинув, що РФ може затягувати з репатріацією її тіла. Пізніше він сказав, що її тіло не повернули до України в межах обміну 18 жовтня.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!