ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House повідомляє про погіршення через пандемію глобального рівня свободи в інтернеті

15.10.2020, 12:38
Фото – 5.ua
Фото – 5.ua

Уряди у всьому світі використовують пандемію COVID-19 як привід для розширення засобів онлайн-стеження та збору даних, цензурування повідомлень з критикою та розбудови нових технологічних систем для контролю над суспільством.

Про це йдеться в цьогорічному рейтингу “Свобода в мережі – 2020” міжнародної правозахисної організації Freedom House, опублікованому 14 жовтня. Звіт охоплює період з червня 2019 до травня 2020 року включно.

Як зазначається в доповіді, швидкий та безконтрольний розвиток інструментів штучного інтелекту та несанкціонованого збору біометричних даних у відповідь на кризу у сфері громадського здоров’я відкрив нові ризики для захисту прав людини. 

Згідно зі звітом, у 54 із 65 країн почали використовувати застосунки для  смартфонів, щоб відстежувати контакти або ж контролювати дотримання карантину. Лише декілька країн створили ефективні механізми захисту персональних даних від зловживання чи нав’язливих практик з боку державних органів чи бізнесу, йдеться в доповіді.  

“Пандемія пришвидшує ситуацію, коли в суспільстві дедалі більше покладаються на цифрові технології тоді, як інтернет стає все менш і менш вільним. Без адекватних заходів для захисту конфіденційності даних та верховенства права ці технології можуть бути легко використані для політичних репресій”, – зауважив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовіц.

Ознайомитися з частиною звіту про Україну (англійською мовою) можна тут.

Огляд звіту (англійською мовою) тут.

Як повідомляв ІМІ, міжнародна правозахисна організація Freedom House зарахувала Україну до частково вільних країн у сфері свободи в інтернеті – 2020. За 100-бальною системою Україна набрала 61 пункт (що більше, то вільніша країна).

Liked the article?
Help us be even more cool!