ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Facebook без попередження видалив сторінку головреда "Бабеля"

29.01.2021, 10:00
Фото – фейсбук Євгена Спіріна
Фото – фейсбук Євгена Спіріна

Соціальна мережа Facebook 27 січня без попередження видалила сторінку головного редактора “Бабеля” Євгена Спіріна. Про це він повідомив на своїй новій фейсбук-сторінці та підтвердив “Детектору медіа”.

За словами Спіріна, він вів сторінку 13 років, зокрема писав про російську окупацію. Акаунт був підтверджений паспортом, бо без цього не можна було ставити політичну рекламу. Попри це 27 січня Facebook розлогінив його з телефону й ноутбуку. Нині до профілю немає доступу.

“Сторінку не можна відновити. Після блокування було сповіщення про те, що це остаточне рішення й у жодному разі не підлягає оскарженню. Навіть немає куди подати апеляцію й немає самої сторінки”, – зазначив Євген Спірін.

Він не знає, за що видалили його акаунт. Водночас припускає, що не за пост чи коментар, бо в такому разі приходить сповіщення, що вони не відповідають нормам спільноти.

Крім того, за словами головреда “Бабеля”, соцмережа видалила низку акаунтів його знайомих, які теж мали близько 5–10 тисяч підписників. Серед них – блогер і колишній політв’язень Олександр Володарський, якого за часів президентства Віктора Януковича засудили на рік за хуліганство через перфоманс із імітацією статевого акту під стінами Верховної Ради на знак протесту проти дій Нацкомісії з моралі.

Євген Спірін припустив, що це може бути чергове чищення Facebook. Він разом з Володарським був адміністратором маленької групи у Facebook, у якій публікували “абсурдний контент”, зокрема і про колишнього президента США Дональда Трампа.

“У нас була група на п’ять людей, дуже давня. Ми її завели, коли Трамп став президентом, або навіть раніше. Там був абсурдний контент. Це не масовий паблік. Але це єдине, що нам спало на думку, бо ми обидва були адмінами в цій групі. Вона була давно мертва. Ми подумали, мабуть, вони на хвилі QAnon і боротьби з фейками просто видаляли всі сторінки й усіх, хто був адмінами”, – пояснив Спірін.

Нагадаємо, після нападу на Конгрес США тоді ще президента Дональда Трампа заблокували майже в усіх популярних соцмережах за “неодноразове порушення правил спільнот”. Таке рішення ухвалили YouTube, Instagram, Facebook, Snapchat і Twitter. Останній також заблокував понад 70 тисяч акаунтів за поширення теорії змови QAnon.

1 квітня 2020 року у Facebook з'явилася фейкова сторінка інтернет-видання “Бабель”, на якій публікували політичну рекламу та піарили Telegram-канал про вибори мера Києва. Тоді редакція подала Facebook кілька скарг про порушення авторських прав та про фейкову сторінку.

Liked the article?
Help us be even more cool!