ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіарух та КЖЕ закликають президента відновити мовлення "Еспресо", Прямого та 5 каналу

08.04.2022, 11:00
Фото – pen.org.ua
Фото – pen.org.ua

Медіарух та Комісія з журналістської етики закликають Президента України Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію з відімкненням телеканалів "Еспресо", "Прямий" та 5-й, пояснити причини та відновити їхнє мовлення. Про це йдеться в заяві медіаруху.

Наводимо повністю текст заяви:

4 квітня Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (Концерн РРТ) припинив трансляцію телеканалів «Еспресо», «Прямий» та «5 канал» у цифровій мережі Т2.

Ми усвідомлюємо, що у воєнний час певні обмеження свободи слова є допустимими, якщо вони запроваджуються в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам — такі правила встановлює Конституція України та Європейська конвенція з прав людини. Однак, нам невідомо про будь-яку діяльність цих каналів, яку можна трактувати як зазначені вище підстави для обмеження їхньої роботи.

За нашими спостереженнями, ці канали значну частину ефірного часу транслювали марафон «Єдині новини», виконуючи відповідний указ Президента, а решта часу — власне мовлення телеканалів було патріотичним і не виходило за рамки принципів єдиної інформаційної політики.

На сьогодні нам невідомо про підстави припинення трансляції трьох телеканалів, і жоден орган публічно не пояснює їх на запити представників ЗМІ.

Медіарух та Комісія з журналістської етики закликають Президента України як гаранта конституційних прав, серед яких право на свободу слова, втрутитися в цю ситуацію та пояснити причини вимкнення телеканалів, якщо такі є, а також посприяти якнайшвидшому відновленню трансляції каналів або долучення їх до виробництва телемарафону «Єдині новини».

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня телеканали 5-й, "Прямий" та "Еспресо" заявили, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (КРРТ) вранці 4 квітня вимкнув мовлення телеканалів у цифровій мережі Т2. Канали заявили, що відімкнення є незаконним, оскільки не існує жодного документа, який би давав підстави концерну РРТ вимикати телеканали, а також що ні Нацрада, ні Міністерство оборони, яке, відповідно до закону, регулює режим воєнного стану, ні РНБО або будь-які інші уповноважені державні органи не ухвалювали жодних рішень щодо відімкнення телеканалу.

Провайдер цифрового телебачення "Зеонбуд", який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів "Еспресо", "Прямий" та "5 канал".

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що не ухвалювала рішення про вимкнення телеканалів "Прямий", 5-й та "Еспресо" і не має таких повноважень.

Liked the article?
Help us be even more cool!