ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідження ІМІ: в українських онлайн-медіа лише 3% згадок про військовослужбовиць

27.05.2024, 10:34
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

В українських онлайн-медіа фіксується лише 3% згадок про військовослужбовиць. Інші 97% згадок стосуються чоловіків-військовослужбовців. 

Такими є результати аналізу 19 найпопулярніших онлайн-медіа, проведеного Інститутом масової інформації в травні 2024 року*.

Дослідники ІМІ фіксують, що з початку повномасштабного вторгнення кардинально змінилося тематичне наповнення стрічки новин онлайн-медіа та кількість згадок про військовослужбовиць. Ще в 2021 році, за кілька місяців до повномасштабного вторгнення, ІМІ фіксував, що показник присутності жінок-військовослужбовиць в матеріалах українських медіа становив 5%. Це на 2% більше, ніж зафіксовано зараз.

Найчастіше про жінок писали редакції “Суспільного”, “Української правди” та “Фокусу”, а поодинокі згадки зафіксовані на сайтах “Корреспондент”, “24 канал”, ТСН, “Цензор.Нет”, УНІАН, Gazeta.ua, NV.

Щодо тематичного різноманіття, то найчастіше військовослужбовиці траплялися в матеріалах, які стосувалися:

  • ДТП (18% від загальної кількості зі згадками про військовослужбовиць);
  • другорядно в темі скандалу (майже 18%);
  • трішки менше в історіях про роботу на фронті (14% матеріалів);
  • в матеріалах про життєві історії та про отримання державних нагород (по 11%).

Окрім цього згадки про військовослужбовиць траплялися в матеріалах про бойові дії, де прес-офіцерки бригад коментували ситуацію на своїх напрямках.

Ознайомитися з повним текстом дослідження можна за посиланням.

*До моніторингу ввійшли 19 найпопулярніших онлайн-медіа, які, за даними Similarweb, мають найбільше заходів: Цензор.Нет, ТСН, РБК-Україна, “Українська правда”, “24 канал”, УНІАН, NV, “Кореспондент.net”, “Фокус”, Novyny.live, “Гордон”, “Еспресо”, “Телеграф”, “Апостроф”, Суспільне, Liga.net, “Главком”, Zaxid.net, Gazeta.ua.

Моніторинговий період тривав 6–12 травня 2024 року та охоплював згадки про чоловіків та жінок – військових. У моніторинговий період зафіксовано 889 згадок.

Інститут масової інформації (ІМІ) — медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень у зону бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20-ти регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ — “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!