ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійники просять парламент Австрії врятувати найстарішу щоденну газету у світі

26.01.2023, 13:23
Фото – aej.org
Фото – aej.org

За ініціативи почесного президента Асоціації європейських журналістів Отмара Лаходинського депутатам австрійського парламенту була надіслана петиція щодо запланованого закриття видання "Wiener Zeitung" (1703 – наші дні) – найстарішої щоденної газети у світі.

Замість неї планують створити сумнівний "центр медіаосвіти", підконтрольний державі, повідомляє Асоціація європейських журналістів.

Автори петиції закликали парламент не ухвалювати закон про припинення роботи Wiener Zeitung як щоденного видання і звернули увагу на "сумнівну в плані демократичної політики медіаосвіту".

Текст петиції 

Видання "Wiener Zeitung" (WZ) є культурною цінністю для Австрії в багатьох аспектах. Заснована 1703 року, ця газета є найстарішим у світі щоденним виданням, яке досі виходить друком. У 1857 році її було націоналізовано – угода, яка пережила австрійську монархію. Але 2023 року уряд планує припинити роботу Wiener Zeitung і як щоденної друкованої газети, і як онлайн-видання.

Водночас таблоїди досі отримують мільйони з кишень платників податків через державні субсидії та рекламу урядових і громадських компаній.

За цей закон скоро голосуватиме Національна рада. Видання-наступник WZ отримуватиме до 7,5 мільйонів євро з федерального бюджету щорічно. Новий "Медіахаб", який пропонуватиме курси для журналістів, пресаташе та піарників, отримуватиме по 6 мільйонів євро на рік, що призведе до маргіналізації вже наявних авторитетних центрів тренування та підвищення кваліфікації.

На додачу цей "Медіахаб" є небезпечним проєктом. Як представник власника, Федеральна канцелярія зможе безпосередньо впливати на матеріал, що публікується. Ця модель буде дуже сумнівною в плані демократичності.

Всі експерти згодні з тим, що законопроєкт у його поточній версії мусить бути відхилений. Багато представників культури й бізнесу, а також політиків, закликали до 18-місячного мораторію. Протягом цього терміну має бути розроблена прийнятна концепція Wiener Zeitung як якісного щоденного видання.

Отже, ми закликаємо вас, шановна пані чи пане депутате, не голосувати за цей закон у Національній раді та заохочувати розроблення нової його версії спільно з редакційним колективом Wiener Zeitung та експертів.

Відень, 25 січня 2023 року 

Редакція Wiener Zeitung та експерти

Доктор Фріц Гаусйєлль, доцент Інституту журналістики й комунікаційних наук, Віденський університет; президент австрійського філіалу "Репортерів без кордонів"

Отмар Лаходинський, журналіст, почесний президент Асоціації європейських журналістів (АЄЖ)

Едвард Ґампер-Стін, журналіст, генеральний секретар АЄЖ

Як повідомляв ІМІ, в Естонії із 16 січня щопонеділка більше не виходить жодна паперова газета естонською мовою. Останнім виданням, що оголосило про відмову від понеділкового тиражу, стала газета "Eesti Päevaleht".

Liked the article?
Help us be even more cool!