ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держава захищатиме лише тих журналістів, які дотримуються профстандартів, – заступник міністра Максимчук

24.01.2020, 14:30
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту України Анатолій Максимчук заявив, що, згідно із законопроєктом про протидію дезінформації, держава надаватиме захист лише тим журналістам, які дотримуються професійних стандартів діяльності.

Про це він сказав 24 січня на конференції “Саморегулювання ЗМІ VS Регулювання” в Києві, коментуючи те, що законопроєкт гарантує захист тільки для членів Асоціації професійних журналістів України, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Це наша позиція, знову-таки вона дискутуватиметься зі спільнотою. Наша позиція дуже проста: професійний журналіст, який працює за стандартами, має бути захищений державою. Держава не обмежує в занятті журналістською діяльністю... і вона не може обмежувати. Але захист держави – це наша ініціатива – надаватиметься лише професійним журналістам, які працюють за стандартами, які ризикують”, – сказав він.

Він назвав перевагою цього законопроєкту те, що “розпочалася дуже активна, велика дискусія на ті теми, які з якихось різних причин не обговорювалися або обговорювалися в дуже вузьких колах”.

“Мета цієї публічної дискусії – збагатити цей текст, доопрацювати, оскільки, я наголошую, все-таки він опублікований саме в такому форматі для того, щоб розпочати публічний діалог і знайти саме ті інструменти, які необхідні”, – зазначив заступник міністра.

Водночас недоліком документа, за його словами, є те, що вже стосовно цього законопроєкту з'явилося дуже багато дезінформації.

“Тобто перекручування, маніпуляцій, і ми зараз готуємо такий чудовий кейс: називається “дезінформація про закон про протидію дезінформації”, – сказав Максимчук.

Також він наголосив, що завдання держави полягає в тому, щоб створити певну раму, умови, а далі змістом наповнюватиме цю раму саме журналістська спільнота.

“Передбачається, що саме журналістська спільнота почне сама захищати свої права відповідно до того інструментарію, який надається”, – пояснив він.

Крім того, Максимчук нагадав, що міністерство надає місяць на обговорення цього законопроєкту і 28 січня відбудеться перший стратегічний діалог зі стейкхолдерами, "де саме й буде визначено кожну больову точку в цьому проєкті, кожну дискусійну норму, яка може бути використана на шкоду свободі слова, і, власне, знайдено спосіб, як вирішити питання, але так, щоб передбачити певні запобіжники для цього".

Як повідомляв ІМІ, 21 січня громадська організація “Інститут масової інформації” підготувала короткий аналіз так званого законопроєкту “про дезінформацію”, який було опубліковано на сайті Міністерства культури, молоді та спорту України.

Liked the article?
Help us be even more cool!