ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДБР хоче вилучити матеріали справи про підпал авто "Схем"

14.12.2020, 16:30
Фото – Наталя Седлецька
Фото – Наталя Седлецька

Слідчі Державного бюро розслідувань через суд отримали дозвіл на вилучення частини матеріалів кримінальної справи про підпал автомобіля знімальної групи “Схем”, яке розслідує Національна поліція, повідомляє Радіо Свобода

Відповідну ухвалу виніс Краматорський міський суд Донецької області 16 листопада на прохання слідчих ДБР, які проводять паралельне розслідування щодо перевищення з боку поліцейських своїх службових повноважень під час затримання одного з підозрюваних у підпалі авто. 

Захист журналістів вважає, що це може заблокувати подальше розслідування справи та її передання до суду, тому адвокати подали апеляцію на це рішення, йдеться в заяві Інституту розвитку регіональної преси від 14 грудня.

У серпні, в день затримання підозрюваного в підпалі, слідчі територіального управління ДБР у Краматорську відкрили кримінальне провадження за статтею “Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями”.

Повідомляється, що кримінальне провадження зареєстрували за заявою Кирила Баріхашвілі, єдиного затриманого підозрюваного в справі підпалу автомобіля знімальної групи “Схем”.

16 листопада суддя Краматорського міського суду постановив дві ухвали, якими задовольнив прохання слідчих Державного бюро розслідувань і надав їм доступ до, зокрема:

  • 15 процесуальних документів за підписом слідчого Броварського слідчого відділення, який брав участь у затриманні та обшуку помешкання підозрюваного в підпалі авто редакції, для ознайомлення та вилучення оригіналів;
  • матеріалів кримінального провадження щодо підпалу автомобіля знімальної групи “Схем”, включно з флешками та жорсткими дисками;
  • протоколу затримання підозрюваного в підпалі авто з можливістю вилучення оригіналу.

Строк дії ухвали суд встановив до 15 грудня 2020 року.

27 листопада сторонам провадження відкрили матеріали справи для ознайомлення, утім тепер, після рішення Краматорського суду, частину з них можуть забрати слідчі ДБР.

11 грудня захист “Схем” подав у Донецький апеляційний суд скаргу на дві ухвали Краматорського міського суду Донецької області з вимогою скасувати їх, повідомила адвокатка ІРРП Оксана Максименюк.

Радіо Свобода звернулося до слідчого ДБР Євгена Андрєєва, який розслідує звинувачення в перевищенні службових повноважень з боку співробітників Національної поліції під час затримання підозрюваного в підпалі авто “Схем”. Він відмовився від коментарів. На офіційний запит у відомстві не відповіли.

Редакція звернулася по коментар до МВС.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня 2020 року в Броварах (Київська область) невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань “Схеми”, який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. 

Поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля водія “Схем”. Подію кваліфіковано як умисне знищення майна.

Поліція оголосила в розшук двох чоловіків, яких підозрюють в організації підпалу автомобіля журналістських розслідувань “Схеми”. 

26 серпня поліція затримала підозрюваного в підпалі авто журналістів програми “Схеми”. За його словами, двох із чотирьох підозрюваних у підпалі редакційного автомобіля оголошено в розшук. 

27 серпня Броварська місцева прокуратура оголосила 23-річному чоловіку підозру в підпалі авто програми “Схеми”.

28 серпня Броварський міськрайонний суд арештував підозрюваного в причетності до підпалу автомобіля програми журналістських розслідувань “Схеми” на 60 діб з можливістю внести заставу в розмірі 175 650 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!