ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Боллівудський фільм "Баваал" звинувачують у тривіалізації Голокосту й приниженні жертв

Боллівудський фільм звинуватили в тривіалізації вбивства мільйонів людей під час Голокосту: надто легковажний тон сценарію й сюжет, де нацистські концтабори є метафорою негараздів у стосунках, спонукав провідну єврейську правозахисну організацію вимагати, щоб стрічку було видалено зі стримінгових платформ.

Про це повідомляє CNN.

Центр Симона Візенталя (ЦСВ) закликав Amazon Prime видалити фільм "Баваал" ("Гармидер") зі своєї платформи через "дике зловживання темою нацистського Голокосту як сюжетним прийомом".

Фільм індійського режисера Нітеша Тіварі за участю знаменитих акторів Джанхві Капур і Варуна Дхавана розповідає історію історика-нарциса, який соромиться епілепсії своєї дружини. Вони мандрують визначними пам’ятками Другої світової війни в Європі. Протягом подорожі їхня любов одне до одного глибшає. У фільмі перемежовуються сцени з минулого й теперішнього.

Багато критиків, зокрема в Індії, засудили стрічку за використання вбивства близько 6 мільйонів євреїв і п’яти мільйонів інших груп населення як тла для побутових негараздів подружжя.

Трейлер "Баваалу", слоганом якого є "В кожній історії кохання є своя війна", містить уявну сцену, де персонажі Капур і Дхавана замкнені в газовій камері.

"Всі ми трохи як Гітлер, правда ж? – каже персонажка Капур у трейлері. – Незадоволені тим, що маємо. Хочемо те, що є в інших".

Ще в одній сцені вона говорить: "Кожна пара проходить свій Аушвіц".

Ці репліки й сюжет фільму спричинили обурення ЦСВ; правозахисники закликали Amazon Prime відмовитися від монетизації стрічки.

"Аушвіц – не метафора. Це – квінтесенція людської здатності до Зла", – заявив помічник декана й директор відділу світової соціальної діяльності ЦСВ, равин Авраам Купер.

"Нітеш Тіварі тривіалізує й принижує пам’ять 6 мільйонів убитих євреїв і мільйонів інших людей, які постраждали від геноцидного режиму Гітлера".

CNN звернувся до Amazon по коментар.

В Індії цей фільм є не дуже популярним; багато критиків оцінили його негативно.

Один із провідних англомовних ЗМІ Індії, The Hindustan Times, назвав його "найнедоречнішим фільмом поточного року".

"У суцільній нісенітниці, знятій Нітешем Тіварі, багато що потребує усвідомлення й осмислення, але почнімо з того, що одразу привертає увагу: із зухвалості", – написав кінокритик Шантану Дас.

На його думку, однією з найгірших сцен є та, де герої Капур і Дхавана входять у газову камеру: критик називає її "нестерпно жахливим і ганебним зображенням" Голокосту.

Тіварі, Капур і Дхаван публічно не висловлювалися про заяву ЦСВ. Втім, цього тижня вони згадали полеміку навколо фільму в інтерв’ю.

Тіварі на пресконференції сказав, що "Баваал" зроблено з великою "любов’ю, небайдужістю й добрими намірами".

"Я трохи розчарований тим, як дехто сприйняв цей фільм. Такої мети в нас ніколи не було. Я ніколи не мав на меті когось образити", – додав режисер.

Капур заявила, що знає одного ізраїльського професора, чиї родичі загинули під час Голокосту, і що цей професор похвалив стрічку й не був обурений описаними вище сценами.

"Наші наміри завжди були чистими", – сказала вона.

Дхаван зазначив, що поважає думку кожного, додавши, що до індійських фільмів критики ставляться прискіпливіше, ніж до західних.

"Дехто з цього обурився, – сказав він. – Але де вся ця чутливість, коли йдеться про англомовне кіно?"

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2022 року американський телеканал ABC News відсторонив на два тижні ведучу програми The View Вупі Голдберг через її заяву, що Голокост "не пов’язаний з расою".

Liked the article?
Help us be even more cool!