ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні запустили базу російських пропагандистів

05.07.2022, 14:00
Фото – youcontrol.com.ua
Фото – youcontrol.com.ua

Волонтерська ініціатива з інформаційної гігієни “Як не стати овочем” сформувала базу російських пропагандистів та публічних осіб, що підтримували повномасштабну війну проти України та / або були залучені до поширення антиукраїнських наративів останніх восьми років.

Про це повідомляється на сайті YouControl.

Ціль створення бази – російські пропагандисти та їхні пособники мають відповідати за геноцид українського народу, в якому вони брали інформаційну участь.

База охоплює 1800 осіб та доповнюватиметься щокварталу. Пропагандисти поділені в базі на категорії: ЗМІ, письменники, музика, експерти, кіно та телебачення, політика, блогери, воєнкори, спорт, молодіжна пропаганда, науковці, театр, церква, армія, інше. 

Більшість осіб, представлених у базі, – росіяни, а також декілька білоруських журналістів, представників ОРДЛО та колаборантів з Криму. Їх об’єднує участь у формуванні та/або поширенні російської пропаганди.

Також до бази внесено деяких громадян України, що наразі проживають в рф та є колаборантами різних часів: Ілля Кива, Олександр Мащенко, Дмитро Видрін. Їх внесено до бази з урахуванням їхнього фактичного проживання в країні-агресорі та активній участі у формуванні антиукраїнської та антизахідної риторики.

Найбільше пропагандистів налічено в категорії ЗМІ (628). Сюди входять рядові співробітники телеканалів, кореспонденти та автори статей (регулярні колумністи) пропагандистських ЗМІ, топменеджмент медіахолдингів. Поміж відомими ведучими новин (таких як Марія Сіттєль та Володимир Кондратьєв) є й нові обличчя. Наприклад, Олександр Смол та його програма “Антифейк”, яка спрямована на поширення російської дезінформації під прикриттям навчання медіаграмотності. А також Володимир Табак, що хоч і не є співробітником ЗМІ, проте є головою центру інтернет-комунікацій, що працює над налагодженням цифрового діалогу жителів Росії та путінської влади (наприклад, організація спільного з Мінцифри проєкту щодо “правильного” подання інформації в мережі).

До категорії воєнкорів потрапили працівники прокремлівських ЗМІ: Михайло Терещенко (військовий кореспондент “ТАСС”), Іван Коновалов (воєнкор “Россия-1”), Віталій Кадченко (воєнкор “Первый канал”), Роман Косарев (воєнкор “RT”), Максим Аль-Тури (воєнкор “RT”). А також ті, хто веде переважно власні YouTube- та Telegram-канали: Семен Пєгов, Геннадій Дубовой, Дмитро Астрахань, Юрій Бухарев.

До блогерів, що потрапили до бази, внесено Анатолія Шарія, Олександра Жарика (Alexandr Rogers), Артемія Лебедєва, В'ячеслава Манучарова (“Эмпатия Манучи”), Станіслава Васильєва (“Ай, как просто!”) та Альону Жигалову (“Алена, блин говорит!”).

Для формування бази доказів аналізувалися: публічні заяви, коментарі в ЗМІ, дописи на сторінках у соціальних мережах та/або участь у пропагандистських заходах (концерти, “круглі столи” тощо). Також доказом вважалася присутність в інших аналогічних базах, наприклад, у “Списку Путіна” чи “Миротворці”.

Ключові маркери, за якими визначалися внесені до бази особи:

  • Оцінювання російсько-української війни (з лютого 2014 року до реакції на повномасштабне воєнне вторгнення рф та подальші події).
  • Ставлення до окупації Криму та/або відвідування окупованого півострова з порушенням законодавства України.
  • Ставлення до Революції гідності, українського народу та його права на самовизначення.
  • Участь у пропагандистських заходах, зокрема присвячених культу перемоги росіян у “Великій Вітчизняній війні” (т.зв. побєдобєсіє”), прославляння "спецоперації”, “приєднання” Криму.
  • Поширення різноманітних прокремлівських наративів: немотивована та несправедлива русофобія, недієвість санкцій, звинувачення на адресу колективного Заходу та США, громадянська війна в Україні, зовнішнє управління в Україні тощо.
  • Підтримка агресивної зовнішньої політики російського уряду.
  • Підписання колективних звернень на підтримку війни.
  • Робота на російські пропагандистські ЗМІ.

До цієї бази не ввійшли так звані ліберальні росіяни (Юлія Латиніна, Ксенія Собчак, Ілля Варламов, Максим Кац тощо). Тобто ті публічні особи, які позиціюють себе як опозиціонери та засуджують окремі агресивні дії РФ. Щодо них формується окрема база з детальним аналізом щодо кожного.

Базу передано до НАЗК, яке зараз на запит МЗС аналізує, на яких осіб міжнародним партнерам варто накласти санкції через їхню фактичну участь в організації війни. У створенні бази брали участь понад 30 волонтерів, координаторки – Оксана Мороз, Анна Лоза.

Liked the article?
Help us be even more cool!