ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Білоруси скаржаться, що поштові службовці відкривають їхні листи з-за кордону

06.01.2021, 13:55
Фото – DW
Фото – DW

Громадяни Білорусі скаржаться, що листи, які вони отримують з-за кордону, розкривають на пошті. Про це повідомляє Zmina з посиланням на видання TUT.by.

Декілька читачів білоруського порталу повідомили журналістам, що їхні родичі отримали розкриті на вимогу митників поштові конверти, які йшли їм з-за кордону.

“Перед новорічними святами надіслала з Англії батькам у Гродно листівку в конверті. Вони отримали розкритого листа зі штампом “розкрито на вимогу митниці” і заклеєного фірмовим скотчем “Білпошта”. Раніше я теж надсилала листи до Білорусі, але вони завжди надходили цілими”, – розповідає білоруска на ім’я Наталя, яка живе у Великобританії. 

Про те, що надіслана з-за кордону кореспонденція надходить адресатам розкритою, також повідомила у своєму інстаграмі міс Білорусь – 2008 Ольга Хижинкова, яка нещодавно вийшла на свободу після 42-денного ув’язнення. 

Влада Білорусі не перший рік читає кореспонденцію своїх громадян. Відповідно до митного кодексу країни, листоноші зобов’язані від імені одержувача надати для огляду всі міжнародні поштові відправлення, а саме листи, які містять товарні вкладення, і бандеролі. Білоруські митники оглядають кореспонденцію за допомогою рентгенівського апарата або вручну: листи розкривають на прохання митного інспектора і в присутності двох працівників пошти. Із 2007 року за розкриття пошти білоруси також мають сплачувати понад 2 тисячі білоруських рублів. 

Відомо, що право на таємницю листування, телефонних перемовин, телеграфної та іншої кореспонденції є особистісним, немайновим правом людини, яке закріплено, зокрема, у статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Нагадаємо, що із серпня минулого року в сусідній Білорусі не закінчуються протести проти влади самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. За даними правозахисників, від репресій у країні вже постраждали близько 30 тисяч людей. Також щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти. Від початку протестів влада звинувачує в їхній організації “іноземних агентів” та низку європейських країн, зокрема й Україну. 

Liked the article?
Help us be even more cool!