ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бабель: Телеграм-канал "Адвокат Мілер" публікує фейки, а його рекламують канали з мережі "Трухи"

Фото - Бабель
Фото - Бабель

Видання “Бабель” дослідило, що телеграм-канал “Адвокат Мілер” публікує фейки, його рекламують телеграм-канали з мережі “Трухи”, також канал використовує бренд юридичної компанії “Міллер” і дискредитує її.

Про це йдеться у матеріалі медіа “Відомий київський адвокат Сергій Мілер має пів мільйона підписників у Telegram, був на фронті, а зараз захищає громадян від “свавілля ТЦК”. Але є одна проблема — такого адвоката не існує”.

Видання вирішило дослідити Telegram-канал “Адвокат Мілер” після того, як 18 листопада там зʼявився пост про “Бабель”. У ньому з посиланням на анонімні джерела повідомлялося, що медіа досі фінансує перший акціонер Ігор Коломойський і через це редакції не варто довіряти. 

“Бабель” зазначає, що Коломойський не має стосунку до медіа з 2020 року, а “Мілер” вказав ще давно неактуальну назву сайту — The Бабель і в переліку інших медіа, якими нібито досі володіє олігарх, згадав проєкт Ukraine Today — він припинив роботу 1 січня 2017 року. 

Видання нагадало, що згідно з інформацією NGL.media і “Ґрунт”, “Адвокат Мілер” повʼязаний з мережею анонімних телеграм-каналів “Трухи”.

Згідно з даними сервісу Whois, телеграм-канал “Адвокат Міллер” створили 7 лютого 2023 року (у квітні 2023-го це прізвище змінили на “Мілер”). Через 11 днів зʼявився сайт “Адвокат Міллер”. У першому описі каналу йшлося, що його веде київський адвокат Сергій Міллер. Він буцімто має 10 років досвіду й раніше вів популярну сторінку у Facebook, яку соцмережа нібито видалила. На сайті повідомлялося, що адвокат нібито консультує щодо мобілізації, проходження ВЛК, роботи ТЦК та можливостей отримати відстрочку від служби.

Як зазначає “Бабель”, у рекламних дописах “Мілера” часто позиціонували як експерта з питань мобілізації та навіть “фронтовика”. Наприклад, щонайменше тричі його рекламували Telegram-канали “Повістки Київ” і “Повістки Полтава”. Його представляли як “адвоката з відомим прізвищем Мілер, якого боїться вся еліта”, і який допоможе уникнути мобілізації та “відстояти свої права” перед ТЦК.

Крім того, пише “Бабель”, про нього писали анонімний канал “Українська служба новин” - що адвокат “чітко, зрозуміло та без води дав зрозуміти, як законно відмазатися від ТЦК”.

Але найбільше “Мілера” рекламували канали з мережі “Трухи”, наприклад, “Доброго вечора, ми з України”. Там навіть писали, що адвокат щойно повернувся з фронту, зазначає “Бабель”.

Назва “Адвокат Мілер” — копія назви справжньої юридичної компанії “Міллер”, яку заснував юрист Масі Найєм (ветеран російсько-української війни, співзасновник ГО “Принцип”, яка опікується правами поранених військових”). Проте вони ніяк не повʼязані.

В юридичній компанії “Міллер” розповіли виданню, що сайт адвоката спочатку використовував символіку, схожу на їхню, але потім змінив логотип і прибрав одну літеру “л” у слові Міллер”.

Як дослідило видання, в описі телеграм-каналу адвоката Мілера прізвище змінювали кілька разів. Спочатку він був російськомовним “Миллером”, 14 квітня 2023 року став “Міллером”, а ще через декілька днів — “Мілером”. 

Водночас “Бабель” заявляє, що насправді адвоката Сергія Мілера не існує. Його даних немає в Єдиному реєстрі адвокатів, така людина ніколи не отримувала ліцензії. А в реєстрі юридичних осіб немає даних про якісь юридичні фірми, які б він міг очолювати. Фотографії молодого чоловіка, розміщені на сайті Сергія Мілера, взяті у відкритому доступі зі стоків

Також редакція зазначає, що звʼязатися з “адвокатом” неможливо. На сайті немає ані номерів телефонів, ані адрес. Можна лише залишити заявку на зворотний дзвінок або написати на пошту, але їм ніхто не передзвонив, а пошти [email protected] взагалі не існує. Жодної відповіді не отримали і юристи справжньої компанії “Міллер”, коли намагалися звʼязатися.

Крім того, видання зазначає, що телеграм-канал “адвоката Мілера” публікує суспільно-політичні новини, серед яких є фейки про те, що траф за неявку в ТЦК після отримання повістки — незаконний, або що кожен чоловік має право вільно виїхати за кордон під час війни. Також канал повідомляв неправдиву інформацію, що всі українці можуть отримати по 16 тисяч гривень на закупівлю дров чи як допомогу від Червоного Хреста. 

Також, пише “Бабель”, до маніпуляцій, які змушують аудиторію переходити на “Мілера”, вдавалися і канали, які його рекламували. А канал “Труха”, рекламуючи “Мілера”, використовував фотографію справжнього юриста Станіслава Ліфлянчика, який не має до вигаданого адвоката жодного стосунку.

На каналі щодня публікують рекламні матеріали. Зазвичай “Мілер” рекламує інші анонімні Telegram-канали (зокрема — з мережі каналів “Трухи”), криптовалютні платформи та онлайн-казино. Звичайний рекламний пост (без фейків і маніпуляцій), за інформацією компанії Promotion, яка працює з “Мілером”, коштує шість тисяч гривень. Рекламодавці мають переказати ці гроші на рахунок фізичної особи-підприємця.

Кореспондент “Бабеля” спробував звʼязатися з адміністраторами сайту “адвоката Мілера” з двох різних акаунтів — йому ніхто не відповів, а згодом він отримав кілька повідомлень з анонімного телеграм-акаунта. Спочатку — пропозицію купити якусь інформацію, а потім погрози. 

“Ми не стверджуємо, що ці події напряму повʼязані, але вважаємо за необхідне повідомити про цей збіг”, - написало видання. 

Також медіа зазначило, що у цьому матеріалі не ставило посилання на анонімні Telegram-канали, які поширюють фейки, бо не хочуть, щоб за рахунок читачів вони збільшували охоплення.

Як повідомляв ІМІ, 17 листопада 2023 року “Бабель” написав, що анонімний Telegram-канал “Труха” та низка медіа поширили новину про корупцію в Україні зі створеного місяць тому сайту The American Insider, схожим на російський фейк.

Liked the article?
Help us be even more cool!