ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Авторка "Поваги", з якою редакція припинила співпрацю, заявила про хейт через її матеріал

Авторка Вікторія Moriweather (псевдонім. – Ред.) повідомила про образи, які отримала як у приватні повідомлення, так і публічно після виходу її статті “Оголені” фото за донат для армії: що з цим не так?” на сайті “Повага”. Деякі з повідомлень Вікторія розцінює як погрози.

Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

У статті авторка пояснювала, що робити й продавати свої оголені фото за донат для ЗСУ небезпечно, пояснювала, чим, на її думку, ризикує модель і які наслідки це матиме для неї.

У коментарі ІМІ Вікторія Moriweather зазначила, що через декілька годин після виходу статті в коментарі під нею та на її особисту фейсбук-сторінку прийшло багато людей з однотипними образливими коментарями. Також, за її словами, лунали звинувачення та погрози (чи погрозливі натяки) з вживанням ненормативної лексики.

За її словами, здебільшого це були не прямі погрози, а погрози-натяки в коментарях на те, що “треба було б робити, і як шкода, що ми не зустрілись”.

“Але більшість коментарів була образливого характеру через мої хобі (карти Таро. – Ред.) та особистість”, – зазначила Вікторія Moriweather.

“Першопричиною (конфліктної ситуації, яка призвела до образ. – Ред.) був один публічний допис. Деяким з них я відповіла досить грубо, оскільки з таким масовим хейтом ще не стикалась і не дуже розуміла, як правильно поводити себе в кризовій ситуації. Коментарів такого типу все ще дуже багато під моєю статтею на сторінці “Поваги”. Згодом я була вимушена закрити свою сторінку”, – розповіла Вікторія.

Водночас редакція сайту “Повага” повідомила про припинення співпраці з авторкою Вікторією Moriweather. Це сталося після того, як авторка статті та військова Аліна Сарнацька комунікували публічно, використовуючи ненормативну лексику. Військова була не згодна зі змістом статті Вікторії.

“Ми поважаємо різні думки, навіть якщо вони не збігаються з баченням, висловленим у наших матеріалах. Однак не толеруємо погрози, переходи на особистості, образи, особливо з використанням ненормативної лексики”, – зазначила “Повага” на фейсбук-сторінці.

У “Повазі” наголосили, що для їхнього колективу “абсолютно неприйнятні нападки, хамство на адресу військових чи висміювання їхніх особистих якостей”.

“Їхня служба і їхній вибір захищати країну заслуговують на беззаперечні повагу й вдячність. Військовим ми завдячуємо своїм життям та можливістю взагалі писати якісь матеріали чи коментарі в соцмережах”, – йдеться в повідомленні.

Також “Повага” зазначила: попри те що питання, порушені в статті, важливі та варті обговорення, “коментарі авторки в соцмережах – жодним чином не відображають позицію “Поваги”. 

“Тому ми вирішили припинити з нею співпрацю. Ми дякуємо Вікторії за колонки, і це рішення було для нас нелегким. Також хочемо нагадати всім, що за погрози й переслідування в соцмережах загрожує відповідальність перед законом”, – йдеться в повідомленні.

Більшість коментарів під цим постом нині переважно на підтримку авторки.

У коментарі ІМІ виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси, який координує “Повагу”, Людмила Панкратова зазначила, що редакція не знає, хто погрожував авторці та в чому виражалися погрози. 

“У своєму тексті про припинення співпраці з пані Вікторією Moriweather ми мали на увазі саме неприйнятну комунікацію, яка виникла між пані Аліною та пані Вікторією”, – зазначила Панкратова.

Вона зауважила, що редакція намагалася припинити конфліктну ситуацію, до якої призвело обговорення статті Вікторії. Але вважає, що досягнути цього не вдалося.

“Бо ситуація, що розгорілася між авторкою Вікторією Moriweather та Аліною Сарнацькою, оголила цілий пласт больових точок: протиставлення військових і цивільних, емоційну зарядженість суспільства на тлі війни й загальний брак спроможності ввічливо та конструктивно дискутувати, що в соцмережах набуває ще критичніших масштабів”, – пояснила Панкратова.

За її словами, припинення співпраці з Вікторією “було нелегким і вимушеним рішенням, аж ніяк не одностайним у команді”. 

“Тож ті, хто писали нам у коментарях, що ми довго думали, “перш ніж просто звільнити авторку”, хочемо вас запевнити: так, ми справді довго над усім думали, бо нам важливі передовсім люди, з якими й для яких ми працюємо. І ми намагалися стати медіаторами між пані Аліною та нашою авторкою, але це вдалося не повною мірою”, – зазначила Панкратова.

Також вона пояснила, що редакція не видаляла колонку, тому що не вважає її такою, що містить порушення їхніх стандартів, і “щоб у кожного охочого чи охочої була змога піти до першоджерела та скласти свою думку щодо тексту”.

“Проте нас засмутила подальша комунікація Вікторії як авторки “Поваги”, перехід на особистості обох сторін та взаємні образи. І ось тут зізнаємося чесно, що нам не вдалося правильно прокомунікувати розбіжності в цінностях на загал, а також налагодити діалог з авторкою, що асоціюється з виданням. Для нас неприпустима лайка й коментарі щодо психологічного стану військових, і це стало вирішальним фактором у непростому рішенні припинити співпрацю”, – резюмувала Людмила Панкратова і підкреслила, що “Повага” засуджує будь-які погрози та переслідування і, попри припинення співпраці, обіцяє підтримувати авторку, якщо вона звернеться по захист своїх прав щодо погроз. 

Аліна Сарнацька в коментарі ІМІ зазначила, що ситуація, яка виникла, не є конфліктом між нею та авторкою статті. “Все відбувалось у відкритому полі”, – додала військова. Каже, все можна зрозуміти, погортавши її сторінку, – там коментарі. “Я вимагала від “Поваги” поваги до жінок військових та волонтерок”, – написала Сарнацька.

Вікторія Moriweather своєю чергою зазначила, що Аліна Сарнацька додала її в чорний список відразу після свого допису, але вона завжди готова до діалогу.

Liked the article?
Help us be even more cool!