ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Відзнака Associated Press за фото бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої жінки, спричинила обурення

Бойовики ХАМАС везуть тіло вбитої жінки. Фото – Associated Press

Фотопремія Pictures of the Year присудила агентству Associated Press нагороду "Командна фотоісторія року" за знімок бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої дівчини до Гази. Це відзначення спричинило суперечки в медіаспільноті, пише "Українська правда". 

На фото – 22-річна Шані Лук, яку бойовики ХАМАС викрали та вбили під час нападу на музичний фестиваль Nova 7 жовтня 2023 року.

Відзнаку в номінації "Командна фотоісторія року" отримала група палестинських журналістів: Фатіма Шбайр, Охад Цвігенберг, Хатем Алі, Мохаммед Дахман, Франциско Секо, Лео Корреа, Аріель Шаліт, Одед Балілті, Адель Хана, Хатем Мусса та Алі Махмуд.

Автором саме цього фото є фрилансер Associated Press Алі Махмуд – палестинський фотограф, який приїхав знімати напад на Ізраїль з боку Гази.

Він же один з фотографів, щодо яких провела розслідування організація HonestReporting.

Ця ж організація однією з перших відреагувала на присудження премії від Pictures of the Year.

Представники держструктур Ізраїлю також відреагували на присудження нагороди. Зокрема, пані спеціальний посланник з питань боротьби з антисемітизмом Міхал Котлер-Вунш розкритикувала рішення журі фотоконкурсу, назвавши його "нормалізацією і актуалізацією ХАМАС та інших терористичних маріонеток кривавих авторитарних режимів".

На інцидент також відреагував Борис Ложкін, віцепрезидент Світового єврейського конгресу і колишній очільник Національної інвестиційної ради України.

"7 жовтня минулого року [Алі Махмуд] разом з хамасівцями виїхав на різанину в Ізраїль і знімав усі безчинства терористів. Я глибоко поважаю AP. Багато моїх знайомих і колег співпрацювали та продовжують працювати з цим агентством. Згадаймо хоча б авторів оскароносного "20 днів у Маріуполі", вони теж кореспонденти АР.

Але одна річ, ризикуючи життям, документувати злочини окупантів, інша – бути штатним хронікером терористів", – написав Ложкін і закликав підписати петицію про скасування нагороди.

Батько загиблої дівчини Ніссім Лук, навпаки, відстояв рішення журі про присудження премії за фотографію:

"Добре, що фотографія отримала премію, це одна з найважливіших фотографій за останні 50 років… Якщо я почну плакати, що з цього вийде? Це ж історія.

Через 100 років подивляться і дізнаються, що тут сталося. Я подорожую світом, і всі знають, хто така Шані", – сказав Ніссім ізраїльському Ynetnews.

У мережі обурились і закликали скасувати нагороду, а на сайті Change.org зʼявилася відповідна петиція.

Петиція про скасування нагороди для фрилансера АР вже отримала понад 124 тисячі підписів.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2023 року моніторингова група HonestReporting з'ясувала, що щонайменше чотири фотожурналісти-фрилансери, які співпрацюють з міжнародними інформаційними агентствами, супроводжували терористів ХАМАС під час нападу на Ізраїль 7 жовтня. Організація вважає, що присутність журналістів була заздалегідь узгоджена з командуванням ХАМАС. Фотографії від фрилансерів, на яких зафіксовані знущання, викрадення і штурм ізраїльського кібуцу, опублікували Associated Press, Reuters, CNN та The New York Times.

Після матеріалу HonestReporting редакції AP і Reuters заявили, що їм не було заздалегідь відомо про атаку, а їхня роль полягає лише у висвітленні новин. Reuters також наголосило, що в нього не було до цього жодних зв'язків із цими фотографами.

CNN заявила, що розірвала договір з одним із фотографів, згаданих у матеріалі, водночас зазначивши, що не знайшла “жодних підстав сумніватися в журналістській точності його роботи”.

Liked the article?
Help us be even more cool!