ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Асоціація журналістів Німеччини вимагає від України та РФ надати воєнкорам доступ на фронт

18.04.2023, 15:48
Фото – Стас Юрченко, Ґрати
Фото – Стас Юрченко, Ґрати

Асоціація журналістів Німеччини (DJV) закликала Росію та Україну дозволити воєнним журналістам доступ до фронту. Про це йдеться в заяві асоціації, оприлюдненій 18 квітня на її сайті.

"Це єдиний спосіб для світової громадськості отримати чітку та незалежну картину того, що відбувається на війні", – йдеться в заяві. 

Причиною звернення асоціація називає нове розпорядження українського військового керівництва (зміни правил акредитації ЗСУ та запровадження трьох зон перебування. – Ред.), які "не допускають акредитованих журналістів на передову та обмежують доступ". 

Також асоціація зазначила, що Росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну заборонила незалежним ЗМІ відвідувати зони бойових дій і робити репортажі звідти. 

Голова DJV Франк Юбералл зауважив, що на передовій мають перебувати лише особливо досвідчені та досвідчені воєнні кореспонденти.

"Наслідки цієї жахливої ​​війни для всього світу відчуваються в усіх країнах. Незалежні та нефільтровані звіти про те, що відбувається на фронті, є незамінними для інформування людей та формування думок", – вважає він.

Зазначимо, що, відповідно до українського законодавства, пункти пропуску на тій ділянці українсько-російського кордону, що пролягає на окупованих територіях, не працюють. Також їх закрито в Криму. Потрапити легально на окуповані території можна лише з боку підконтрольної Україні території, маючи відповідний дозвіл.

Раніше ІМІ повідомляв, що знімальна група телеканалу France 24 відвідала табір, де проходять підготовку російські окупаційні війська, які воюють в агресивній війні проти України. У сюжеті журналіст назвав "ворожим" контрнаступ України, натомість військові РФ хвалилися, що їхня зброя краща за західну. Після розголосу France 24 видалив цей сюжет.

27 лютого внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: "зелену", "жовту" та "червону". 

20 березня Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.

Зняти обмеження для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій закликала і міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів".

Liked the article?
Help us be even more cool!