ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Анонімні акаунти поширили вкид про обшуки СБУ та БЕБ у Центрі Разумкова через опитування про корупцію (оновлено)

Фото – mind.ua
Фото – mind.ua

Низка анонімних акаунтів у соцмережах Facebook та X повідомила 12 вересня про нібито обшуки Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки України в офісі соціологічної служби Центр Разумкова через опитування щодо відповідальності президента Володимира Зеленського за корупцію.

Усі ці пости містили однакове речення: “СБУ та БЕБ сьогодні вранці влаштували маски-шоу Центру Разумкова – помста за опитування про відповідальність Зеленського за корупцію була блискавична”. Деякі також дописували: “КМІС та Демініціативам приготуватись?” 

Однакові формулювання в постах різних акаунтів свідчать про те, що це цілеспрямована інформаційна кампанія. За частинами цих фраз можна знайти мережу акаунтів, залучених до поширення дезінформації.

Крім того, часто пости містили одну й ту саму фотографію з людьми у формі Служби безпеки України та логотипом СБУ. Фото дуже поганої якості, тож його неможливо знайти через пошуковики, щоб встановити походження.

У коментарі ІМІ Центр Разумкова спростував інформацію, що до них прийшли з обшуками СБУ та БЕБ.

“Інформація не відповідає дійсності”, – відповіли в Центрі Разумкова.

 

Нагадаємо, 11 вересня 2023 року Фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва оприлюднив результати двох опитувань “Сприйняття загрози корупції громадянами: оцінка влади та вимоги до змін під час війни”. Опитування фонд провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології в серпні та липні 2023 року.

Резонанс викликало, зокрема, запитання в опитуванні: “Чи погоджуєтеся Ви з твердженням, що Президент України несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях?” 78% громадян України відповіли, що на Володимирі Зеленському лежить пряма відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях.

 

Центр Разумкова заявив, що це запитання було відсутнє в опитуванні, яке він проводив, тому центр “не може підтвердити чи спростувати наведені дані, а також надавати коментарі відносно розподілу відповідей на нього, оприлюдненого у пресрелізі”.

Водночас виконавчий директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ілька Кучеріва Петро Бурковський у коментарі Суспільному зазначив, що вважає максимально коректним вищевказане питання з опитування. Пояснюючи, чому питання сформульоване саме в такий спосіб, Бурковський зазначив, що соціологи відштовхуються “від реалій життя, від Конституції”.

“Зараз у нас воєнний стан у країні, президент, згідно з Конституцією, законодавством, є Верховним Головнокомандувачем, і він очолює виконавчу владу. Коли призначаються міністри, Верховна Рада фактично формально лише затверджує рішення про звільнення і призначення міністра. Так, як це було з міністром оборони нещодавно. Було рішення, що відставка, в парламенті ніхто не ставив під сумнів, ніхто не ставив запитань, чому один міністр іде, а інший призначається, тобто не відбувалося навіть розбору кандидатур”, – сказав він.

Також Бурковський зазначив, що так було щодо інших міністрів, яких президент звільнив після початку повномасштабної агресії. “Тому що це його повноваження як Верховного Головнокомандувача. Те саме з військовими адміністраціями. Їх призначає президент. То хто ж несе відповідальність за цих людей і їхні вчинки? Ми не поставили питання “корупція, і крапка”. Корупція в уряді і військових адміністраціях. Формулювання максимально конкретне. Людей питають, чи несе президент пряму відповідальність в уряді та військових адміністраціях, які напряму йому підпорядковані, це його відповідальність”, – сказав він.

Своєю чергою в КМІС заявили, що заклик до президента щодо боротьби з корупцією не означає зниження та кризу його підтримки серед громадян. Водночас “відповідальність” за корупцію не тотожна “причетності” до неї.

Оновлення. ІМІ вдалося ідентифікувати фото з людьми у формі СБУ, яке використали анонімні акаунти. Це дійсно фото СБУ. Його спецслужба опублікувала з низкою інших зображень у своєму телеграм-каналі ще 17 серпня, повідомивши про затримання на Київщині наркоторговців, які збували оптові партії важких наркотиків і психотропів за кордон.

 
 

Скриншоти ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!