ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

602 злочини скоїла РФ проти медіа та журналістів за два роки й чотири місяці повномасштабної війни

24.06.2024, 10:00

За два роки та чотири місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 602 злочини проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

За травень – червень 2024 року ІМІ зафіксував три злочини проти медіа та журналістів, які вчинила Росія: викрадення медійників та закриття медіа внаслідок війни РФ проти України.

Злочини РФ проти медіа та журналістів в Україні

Внаслідок російської агресії на фронті протягом місяця загинули ще двоє медійників, які захищали Україну:

  • Ірина Цибух – парамедикиня медичного батальйону “Госпітальєри”. Працювала менеджеркою Департаменту регіонального мовлення Суспільного, на Громадському радіо працювала гостьовою редакторкою та журналісткою. Загинула 29 травня під час ротації на харківському напрямку. 
  • Арсен Федосенко – капітан, фотограф Медіацентру Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України. Загинув 10 червня на фронті на Харківщині внаслідок важкого поранення від влучання КАБа.

Станом на 24 червня, за даними ІМІ, в Україні загинули 82 медійники, 10 з них – під час виконання професійної діяльності.

Крім того, Інститут масової інформації дізнався про перебування з 20 серпня 2023 року в російському полоні адміністратора чату українського телеграм-каналу “Мелітополь – це Україна” Владислава Гершона. Він один з адмінів телеграм-каналів окупованого Мелітополя, яких масово окупанти затримали торік. Усіх затриманих того дня звинувачують за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі. 

Також ІМІ дізнався, що в полоні росіян 2022 року побував журналіст із Луганщини Володимир Мартинов. Як він розповів, росіяни викрали його 10 грудня 2022 року з власного будинку. Вивезли до Луганська, де протримали “на підвалі” 18 діб. За словами журналіста, за весь цей час до нього жодного разу не прийшов слідчий/-ча, його не допитували та не висували обвинувачень. Відпустили його 28 грудня. З часом йому допомогли виїхати з окупованої території. Зараз він живе в столиці Косова Приштині за програмою для українських журналістів та працює як журналіст-фрилансер.

Володимир має підозри, що окупантам його здав знайомий, з яким вони мали суперечки й розходилися в поглядах.

Про тимчасове припинення мовлення на час воєнного стану повідомила сумська телекомпанія “СТС”. Таке рішення пов'язане з відсутністю реклами, скороченням штату через евакуацію частини працівників та мобілізацію. Зазначимо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 235 українських медіа вимушені були закритися, релокуватися, припинити мовлення.

Детальніше – тут.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!