ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст із Луганщини Володимир Мартинов побував у 2022 році в російському полоні

Фото з архіву Володимира Мартинова

Журналіст із міста Новоайдар (Луганська область) Володимир Мартинов у грудні 2022 року потрапив у полон до російських окупантів. Цю інформацію він підтвердив представниці Інституту масової інформації в Луганській області.

За його словами, 10 грудня 2022 року російські окупанти вибили двері та ввірвалися до його будинку. Проводячи так званий обшук, вони пакували різні речі, зокрема поламали музичні інструменти.

“Один з них, мабуть найстарший, сказав: “Ти зараз нам усе розкажеш, або ми повеземо тебе”. Я кажу: “Що вам розповідати? Везіть, якщо вам треба відзвітувати”. Мені дали можливість накинути на себе куртку і взутися. Наділи мішок на голову. Руки за спиною заламали, запхали в машину. Я молився і намагався зрозуміти, куди мене везуть”, згадує Володимир.

Його вивезли до Луганська, але куди саме, він так і не зрозумів. Чув шум міста і звук, схожий на звук трамвая. “На підвалі” його протримали 18 діб.

За словами журналіста, за весь цей час до нього жодного разу не прийшов слідчий/-ча, його не допитували та не висували обвинувачень.

Тримали його в камері разом з іще одним чоловіком. За весь час тримання йому жодного разу не дали помитися. В туалет із сусідом по камері вони ходили у відро, яке забирали лише тоді, коли воно було повне.

28 грудня до Володимира в камеру не принесли обід, а згодом до камери зайшли люди в камуфляжі й масках і наказали йому виходити.

Його та, як з’ясувалося, ще одного чоловіка, вивезли в невідомому напрямку зі зв’язаними руками й сказали, що за 20 хвилин вони мають самі розв’язати себе та діставатися додому. Після 20 хвилин Володимир вивільнив себе і побачив поруч свого знайомого. Того теж затримали 10 грудня. Володимир дістався своєї сестри, а потім поїхав до Новоайдара. З часом йому допомогли виїхати з окупованої території.

Зараз він живе в столиці Косова Приштині за програмою для українських журналістів та працює як журналіст-фрилансер.

Він уточнив: має підозри, що окупантам його здав знайомий, з яким вони мали суперечки й розходилися в поглядах.

Нагадаємо, за даними ІМІ, у російському полоні нині перебувають 29 українських журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!