ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

37% іноземних журналістів в Україні назвали значною проблему з акредитацією – опитування

12.01.2023, 13:15
Фото – Ґрати
Фото – Ґрати

Понад третину опитаних іноземних журналістів в Україні вважає складність акредитації для міжнародних ЗМІ значною проблемою. Більше проблем з отриманням акредитації мали журналісти-фрилансери.

Про це свідчать результати опитування “Досвід роботи іноземних журналістів в Україні під час війни”, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) та Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, результати якого були презентовані 12 січня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, складність акредитації для міжнародних журналістів як “значну” та “радше значну” проблему розглядають 37% учасників, тоді як 60% вважають це “радше незначною” та “зовсім незначною” проблемою.

Як зазначається у звіті, частина опитаних мала значні затримування з отриманням акредитації, а деякі не змогли отримати її взагалі. “При цьому як мінімум в одному випадку двоє співробітників однієї компанії подавались одночасно і отримали акредитацію з різницею в кілька місяців. Також журналісти скаржаться, що вони часом мають чекати на отримання акредитації місяцями. При цьому, оскільки репортери часто змінюються, затримки в отриманні акредитації не дозволяють їм працювати за межами Києва та ближче до лінії зіткнення”, – йдеться у звіті.

Згідно з дослідженням, більше проблем з отриманням акредитації мали журналісти-фрилансери, оскільки, на їхню думку, нинішня офіційна форма погано пристосована для їхніх випадків. Крім того, є ще велика кількість місцевих акредитацій, але ніде немає навіть їхнього переліку та контактів відповідальних осіб.

“Іноді тільки приїхавши на місце або взагалі на блокпості дорогою можна дізнатися, що там потрібна місцева акредитація. Цей процес дуже непрозорий і може значно затримувати журналістів”, – йдеться у звіті.

Також опитані зазначали, що непрозорими чи нечітко прописаними є правила позбавлення акредитації та повернення чи апеляцій в такому разі.

Опитування проводилось у вересні-грудні 2022 року методом персональних інтерв'ю серед журналістів іноземних ЗМІ, які хоча б один раз відвідували Україну після 24 лютого 2022 року та опублікували хоча б один матеріал про війну в Україні. Опитано 55 респондентів (репортерів та кореспондентів іноземних ЗМІ), які репрезентують 28 країн, а також п'ять українських фіксерів, які мали досвід роботи з іноземними журналістами в Україні. Найбільше було респондентів-представників країн “Великої сімки” та сусідніх з Україною країн.

У КМІС наголосили, що дослідження не є репрезентативним для всіх представників іноземних медіа, які працюють в Україні, та висловлює думку лише тих, хто взяв у ньому участь.

Liked the article?
Help us be even more cool!