ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка медіа та ГО вимагають від Ради призначити голову Комітету з питань свободи слова

Низка громадських організацій та медіа закликають Верховну Раду призначити головою Комітету з питань свободи слова представника опозиції з бездоганною репутацією. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 27 вересня на сайті Руху “Чесно”.

Ініціатори заяви зазначають, що комітет під керівництвом Нестора Шуфрича став одним з найзакритіших. “Більше того, за понад рік роботи члени комітету розглянули лише два питання. Це найнижчий показник з-поміж усіх парламентських комітетів”, – йдеться в заяві.

Громадський сектор та ЗМІ наголошують, що оскільки парламент формуватиме новий склад комітету, то для країни дуже важливо, щоб під час цієї процедури переформатування комітету були дотримані демократичні принципи.

“Комітет з питань свободи слова має очолювати представник опозиції з бездоганною репутацією та державницьким мисленням, а до складу комітету мають увійти ті народні депутати, які готові захищати свободу слова як цінність. Ці депутати мають напрацьовувати відповідні законодавчі рішення, які захистять і посилять свободу слова під час воєнного стану”, – йдеться в заяві. 

Водночас автори заяви зазначають, що ліквідація комітету буде негативно сприйнята як українським суспільством, так і міжнародними партнерами, оскільки свобода слова – це важлива складова демократії. 

“Для громадянського суспільства і ЗМІ заміна Шуфрича на представника однієї з депутатських груп, яка своїми голосами в парламенті системно підтримує рішення монобільшості, не буде ознакою того, що головування в Комітеті з питань свободи слова віддали опозиції”, – зазначено в заяві.

Заява відкрита до підписання. Звертатися за телефоном +38 (067) 658 77 98 або заповнити гугл-форму.

Заяву підписали: Рух “Чесно”, “Детектор медіа”, “Українська правда”, “Главком”, Radio NV, “Дзеркало тижня”, Антикорупційний штаб, Інститут законодавчих ініціатив, “Автомайдан”, DeJURE, Центр спільних дій, Bihus.Info, ZMINA, ЦПК, Центр політико-правових реформ, “Наші гроші”, МОСТ (Херсон), “CASE Україна” / “Ціна держави”, LIGA.net, “Громадське радіо”, “Ґрунт”, Інститут масової інформації, “Автомайдан Вінниччини, “Культурна дія”, “Погляд”, “Своя Хата”.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня 2023 року Верховна Рада відкликала підозрюваного в державній зраді народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету ВР з питань свободи слова. Підозру Шуфричу правоохоронці оголосили 15 вересня. Цього ж дня Печерський районний суд Києва взяв Шуфрича під варту на 60 днів без права внесення застави.

14 листопада 2022 року низка правозахисних організацій та медіа закликала зняти народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради зі свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій.

Громадськість зазначила, що Шуфрич був обраний у 2019 році від забороненої партії ОПЗЖ. “Неприпустимо, щоб у парламенті Комітет свободи слова очолював представник забороненої в країні партії, який, як і інші народні депутати ОПЗЖ, досі має право доступу до державної таємниці”, – йдеться в заяві.

Сам Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

10 липня 2023 року народні депутати з фракції “Європейська солідарність” зареєстрували постанову №9469, якою пропонували Верховній Раді відкликати Нестора Шуфрича з посади голови Комітету ВР з питань свободи слова.

Liked the article?
Help us be even more cool!