ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шуфричу офіційно повідомили про підозру в державній зраді

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Правоохоронці оголосили підозру в державній зраді народному депутату Нестору Шуфричу. Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора. 

За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завдання якого – координація російської агентури в Україні.

“Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві”, – йдеться в повідомленні.

Також він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

“Підозрюваний підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. Він виходив з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу. Нардеп, знаючи про окупацію державою-агресором частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність проти нашої держави”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці провели 45 обшуків за місцями проживання підозрюваного та в його близького оточення, вилучено заборонену радянську символіку.

Шуфричу повідомлено про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Санкція статті передбачає до 15 років в'язниці.

Як повідомляв ІМІ, 15 вересня медіа повідомили про обшуки СБУ в народного депутата, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича.

4 березня 2022 року тероборона Києва затримала Нестора Шуфрича, коли він фотографував блокпост. Сам Шуфрич, за словами бійця, пояснив свої дії так: “Вийшов сфотографуватися на тлі місцевої пам'ятки”.

14 листопада 2022 року низка правозахисних організацій та медіа закликала зняти народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради зі свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій.

Громадськість зазначила, що Шуфрич був обраний у 2019 році від забороненої партії ОПЗЖ. “Неприпустимо, щоб у парламенті Комітет свободи слова очолював представник забороненої в країні партії, який, які і інші народні депутати ОПЗЖ, досі має право доступу до державної таємниці”, – йдеться в заяві.

Сам Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

10 липня 2023 року народні депутати з фракції “Європейська солідарність” зареєстрували постанову №9469, якою пропонують Верховній Раді відкликати Нестора Шуфрича з посади голови Комітету ВР з питань свободи слова.

Liked the article?
Help us be even more cool!