ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники та медіа закликають зняти Шуфрича з посади голови Комітету свободи слова

14.11.2022, 15:00
Фото – 24 канал
Фото – 24 канал

Низка правозахисних організацій та медіа вимагає зняти народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради зі свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій. Про це йдеться в заяві руху.

У заяві зазначається, що за дев'ять місяців повномасштабної російсько-української війни Верховний Суд заборонив 12 проросійських партій. Але представники цих партій, які мають представницькі мандати на місцевому і національному рівні, залишилися з тими ж повноваженнями, які в них були до 24 лютого 2022 року.

“Ми, представники громадського сектору та ЗМІ, вимагаємо у Верховної Ради невідкладно розглянути постанову щодо зняття з посади голови Комітету з питань свободи слова фігуранта Реєстру держзрадників Нестора Шуфрича, який був обраний у 2019 році від забороненої партії ОПЗЖ. Неприпустимо, щоб у парламенті Комітет свободи слова очолював представник забороненої в країні партії, який, які і інші народні депутати ОПЗЖ, досі має право доступу до державної таємниці”, – йдеться в заяві.

Рух зазначає, що обидві групи, які утворилися після розпуску фракції ОПЗЖ, мають значну кількість керівних посад у комітетах. 

“Збройні сили звільнили Херсон, армія виконує свої завдання. Проте держава може найбільш ефективно захищати свій суверенітет виключно тоді, коли всі її інструменти працюють на досягнення стратегічної цілі. І парламент є ключовим органом політичної системи, який має напрацьовувати інструменти на національному рівні”, – йдеться в заяві.

Рух “ЧЕСНО” зазначає, що наразі в Комітеті з питань державної влади є на розгляді низка законопроєктів, які стосуються подальшої долі депутатів проросійських партій у місцевих радах та народних депутатів. Однак, ідеться в заяві, робота щодо напрацювань національної політики стосовно проросійських партій заблокована через те, що належним чином не працює профільний комітет. 

“Мало того, голова цього комітету Андрій Клочко (“Слуга народу”) лобіює законодавчу ініціативу представників ОПЗЖ, що взагалі є неприпустимим і ставить питання до якості кадрової політики парламенту загалом”, – йдеться в заяві.

Відповідно, зазначає рух, для напрацювання однієї з ключових політик держави в умовах війни громадські організації та ЗМІ закликають невідкладно налагодити роботу Комітету з питань державної влади й у максимально стислі строки за допомогою залучення експертів та громадського сектору напрацювати єдину політику і щодо депутатів від проросійських партій у місцевих радах, і щодо депутатів Верховної Ради. 

Заяву підтримали: Рух “ЧЕСНО”, Bihus.Info, ZMINA, “Детектор медіа”, Інститут законодавчих ідей, МЕДІА “ҐРУНТ”, Фундація DEJURE.

Як повідомляв ІМІ, 3 травня 2022 року Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні.

20 березня стало відомо, що Рада національної безпеки та оборони України зупинила будь-яку діяльність низки політичних партій на час воєнного стану. В переліку опинились “Опозиційна платформа – За життя”, Партія Шарія, “Наші”, Опозиційний блок, “Ліва опозиція”, Союз лівих сил, “Держава”, Прогресивна соціалістична партія України, Соціалістична партія України, “Соціалісти”, Блок Володимира Сальдо.

Liked the article?
Help us be even more cool!