ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Справжня жіночність" очолила рейтинг сексистських стереотипів, які транслювались у фб, – дослідження

24.03.2021, 17:29
Фото - Aiste Stancikatie for TIME
Фото - Aiste Stancikatie for TIME

“Справжня жіночність” очолила рейтинг сексистських стереотипів, які транслювались у фб посадовцями, політиками та лідерами думок у привітаннях до 8 березня. У середньому 30% привітань містили цей термін або його тлумачення.

Зокрема, жінкам розповідали, якими вони мають бути, щоб відповідати чоловічим очікуванням та “доповнювати” чоловіків.

Про це йдеться в дослідженні контенту соціальної мережі Facebook, яке провели Інститут масової інформації та "Детектор медіа", щодо стереотипів про 8 березня в українському суспільстві.

Другим за поширенням став стереотип “свято весни”, на який припало 26%.

Третім – стереотип “берегиня” з 10%.

Наводимо приклади найпоширеніших стереотипів – “справжньої жіночності” та “свята весни”:

"Дорогие женщины, с праздником вас! Будьте здоровы, счастливы и успешны!" – пише Андрій Портнов, колишній соратник Віктора Януковича.

"Женщина должна вдохновлять, восхищать и больше ничего она не должна", – жартує (чи ні?) шоумен Дмитро Чекалкін, принагідно згадуючи про "уголки твоих губ".

"Жіноча краса, розум, мудрість і бездоганність віками ставали натхненням для митців і воїнів, рухали колесо історії", – поетично формулює колишній прем’єр Арсеній Яценюк, зводячи роль жінки в історії людства до подразника чоловічих чуттів.

Політик Олег Ляшко у своєму "дотепному" привітанні звів потреби жінок до трьох пунктів: "Що треба жінкам для щастя? Щоб чоловік з роботи приходив з грошима, щоб дітей можна було в садок і школу влаштувати, щоб полікуватися можна було не за всі гроші світу. Оце головне". 

“Свято весни” – це підміна понять, коли замість справжнього змісту Міжнародного жіночого дня говорять про весну, квіти й тепло (хоча 8 березня 2021 року було, щиро кажучи, холодно). 

"Навколо сьогоднішнього свята суперечки, і хай вони тривають. Але немає суперечок у тому, що нам всім потрібна справжня Весна. Розкута, легка, із сонячними променями, буянням природи, пахощами цвітіння дерев", – пише Арсеній Яценюк. "Святом весни" називає 8 березня й речник Мінської групи Олексій Арестович. Для головної редакторки LB.ua Соні Кошкіної сенс 8 березня звівся до "котиків, квітів і весни".

Цей стереотип бачимо й у дописі нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Вадима Рабиновича, який поруч із зображенням квітів пише: "Дорогие женщины!!! Спасибо вам за все!!!! С 8 марта!!! Мы вас любим!!! Этот праздник мы отстояли!!! Ведь без вас – невозможно!! Счастья и добра!!!" Важко сказати, яке саме своє досягнення має на увазі Вадим Рабинович під "отстояли". 

Медійник Костянтин Стогній після довгої передмови про людей, які шукають тлумачення 8 березня в минулому, пише: "…присоединяюсь к подавляющему большинству мужчин, что готовы использовать любой повод, чтоб дарить женщинам радость!))) и первые дни весны – весомая для того причина. С Праздником, дорогие Женщины и Девчонки, знакомые и не очень! Счастья, Здоровья и настоящих мужчин рядом!".

Цілий букет стереотипів вручила жінкам лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. "Ну як це свято можна ігнорувати? Воно ж про любов, ніжність, красу. Про перші весняні промені, перші котики на вербі, перший ключ журавлів у небі", – пише вона й називає "материнство і жіночність" невидимими силами, які спроможні на все. 

Президент України Володимир Зеленський спробував прослизнути між краплинками, розповівши жінкам, що вони не слабка стать, та не стримався і зобразив жінок "каталізатором", який робить чоловіків повноцінними: "Без вас ми просто біологічні створіння. З вами – люди і особистості". Також він вдався до об’єктивації, похваливши "гарні очі" жінок, та дав зрозуміти жінкам, які з тих чи інших причин не мають (а можливо, не хочуть мати) стосунків, що з ними щось негаразд: "нехай ранкові квіти, кава в ліжко та палкий поцілунок також будуть невід’ємними атрибутами всіх 365 днів. І нехай усі ці дні ваші чарівні очі будуть сповнені щастям, коханням і весною". 

Утім, чемпіоном із мистецтва міжкраплинного привітання слід визнати голову Верховної Ради Дмитра Разумкова. "Кожна жінка вкладає в цей день свій сенс. Бажаю, щоб ви отримували те, що робить вас щасливими. Зі святом!" – написав він, опублікувавши картинку з тюльпанами та будівлею Верховної Ради. Можливо, жінки оберуть із запропонованого не квіти, а Верховну Раду, адже нардепок в українському парламенті лише 20%.

Телеведуча і блогерка Яніна Соколова закликала уявну читачку "купити собі цей довбаний букет" і не чекати 8 березня. Журналіст Вахтанг Кіпіані дав гідну відповідь на жарти про "Розу і Клару": "Коли вони починали свою боротьбу, не було ні страхування життя працівників і працівниць, не було восьмигодинного дня, не було обмежень на дитячу працю і працю вагітних, не було мінімальної зарплатні тощо. І це той випадок, коли не хочеш подякувати – просто подумай, звідки все це взялося". Відеограф hromadske.ua Богдан Кутєпов висловився проти домашнього насильства й закликав поважати жінок. 

До загальнонаціональної вибірки потрапили 16 найпопулярніших відеоблогерів, 18 політиків і топпосадовців з найбільшою кількістю підписників у фейсбуку, 21 медійник з найбільшою кількістю підписників у фейсбуку, 14 публічних експертів і коментаторів, яких ми оцінюємо як лідерів думок (загалом 69 чоловіків і жінок). 

До вибірки аналізованого контенту були внесені дописи 5 і 8 березня, пов’язані з Міжнародним жіночим днем, а також гендерною проблематикою загалом.

29 із 69 людей, чиї сторінки потрапили до вибірки, 5 і/або 8 березня написали щось із нагоди Міжнародного жіночого дня. З цих 29 трохи більш ніж половина транслювали сексистські стереотипи й лише кожен п’ятий згадував про права жінок.

Найпродуктивнішими були політики / посадовці – 14 із 18 написали щось із нагоди 8 березня, й у кожного другого в дописах були ознаки сексизму. Найстриманішими – журналісти: з 21 висловилися тільки троє, й сексизм був тільки в одному дописі.

Повністю дослідження можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!