ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свобода слова на Миколаївщині: поліція не фіксувала порушень прав журналістів з початку року

За період з початку поточного року правоохоронні органи в Миколаївській області не зафіксували жодного випадку порушень прав журналістів, а відкриті в попередні роки провадження закрито.

Саме в такий спосіб, "обнулившись", почав роботу новостворений Відділ захисту інтересів суспільства і держави Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області.

На сайті Нацполіції вказується, що цей структурний підрозділ входить до складу кримінальної поліції та веде оперативно-розшукову діяльність із виявлення, запобігання та припинення правопорушень, які зазіхають на громадську безпеку та порядок, права і свободи людини й громадянина. Серед його функцій, зокрема, запобігання злочинам проти безпеки та незалежної діяльності журналістів.

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області у квітні провела зустріч з керівництвом відділу, під час якої стало відомо, що за результатами аналізу результатів роботи територіальних підрозділів поліції регіону в першому кварталі 2021 року не зареєстровано жодного кримінального провадження щодо порушення статей, які захищають незалежну журналістську діяльність та її безпеку. Це, зокрема, ст. 171 "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", ст. 345-1 "Погроза або насильство щодо журналіста", ст. 347-1 "Умисне знищення або пошкодження майна журналіста", ст. 348-1 "Посягання на життя журналіста", ст. 349-1 "Захоплення журналіста як заручника".

Окрім того, у Відділі захисту інтересів суспільства та держави ГУНП в Миколаївській області повідомили, що на сьогодні поліція не розслідує жодного іншого провадження, які були відкриті до 2021 року. Щодо таких справ було ухвалене рішення про їхнє закриття.

Зазначимо, що з початку 2021 року ІМІ зафіксував на Миколаївщині два випадки порушення прав журналістів: 

– 28 січня Первомайська міська рада на Миколаївщині затвердила порядок акредитації засобів масової інформації, який передбачає введення системи акредитації за спеціальними картками. Картки видаватимуть за згодою міського голови та депутатської комісії із законності та регламенту. Проте наразі в акредитації не відмовлено жодному журналістові, а в міськраді запевняють, що неакредитовані ЗМІ не позбавлені права бути присутніми на засіданнях ради та її органів.

– 19 березня невідомі зламали сайт миколаївського Центру журналістських розслідувань і замінили зміст декількох матеріалів, які готувалися спільно з Чеським центром журналістських розслідувань та проєктом "Слідство.Інфо". 

Проте, як стало відомо, за цим фактом видання "Центр журналістських розслідувань" не зверталося до поліції, правоохоронці також не ініціювали зі свого боку розслідування.

Щодо тогорічних порушень прав журналістів на Миколаївщині, то ІМІ фіксував 11 таких випадків. Стосовно двох з них навіть було відкрите провадження, проте в жовтні 2020 року слідчі закрили справи. Йдеться про два інциденти, що трапилися за участю журналістів місцевого видання "НикВести".

Так, перший інцидент стався в лютому. Тоді представники Миколаївської ОДА не допустили представників кількох видань на пресконференцію тодішнього голови ОДА Олександра Стадніка, аргументувавши це тим, що захід організовано лише для представників газет. Поліція відкрила провадження за ст. 171 ККУ за заявою представників видань "НикВести" та "Мой город" через перешкоджання діяльності журналістів. Заявників у цій справі не сповістили про рішення щодо закриття справи.

Другий випадок стався в розпал виборчої кампанії, у вересні 2020 року, коли прессекретар Владислава Чайки, кандидата на посаду міського голови від партії "Опозиційна платформа – За життя", Юрій Багрянцев виштовхував журналістку інтернет-видання "НикВести" з приміщення міської виборчої комісії. Інцидент зафіксовано на відеокамеру.

Цю ситуацію у своєму фейсбуці коментував очільник миколаївського главку поліції Сергій Шайхет:

"За результатами моніторингу ЗМІ слідство Центрального відділу поліції розпочало кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Прессекретар одного з кандидатів у мери дозволив собі виштовхати з приміщення міськвиборчкому. Шановні, якщо когось нервують представники ЗМІ, варто тричі подумати, перш ніж балотуватися до публічних посад. Якщо журналіст не порушує закон, не порушує ваші права, то ви не маєте права заважати йому робити свою справу. Тим паче що в цьому випадку чоловік перешкоджав журналістці", – написав Сергій Шайхет 25 вересня 2020 року.

Дійсно, миколаївська поліція відкрила провадження за цим фактом, а за два тижні закрила "за відсутністю складу злочину".

Підсумовуючи, хочеться висловити надію на те, що "секретний" відділ миколаївської поліції буде ретельніше та професійніше перевіряти факти порушень свободи слова та прав журналістів у регіоні, ніж це відбувалося раніше.

Катерина Середа, регіональна представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!