ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Робота журналістів на Полтавщині і захист поліції: чому не завжди спрацьовує

23.12.2019, 14:14
Надія Кучер

Підбиваючи підсумки журналістського року – 2019, говорити про відсутність перешкоджань професійній діяльності неможливо. 

У новий рік Полтавщина йде із щонайменше п’ятьма фактами порушень свободи слова (дані за третій квартал 2019 року). Не всі випадки, які трапилися, пов’язані з професійною діяльністю журналістів.

Правоохоронці розслідують дев'ять справ за фактом перешкоджання професійній журналістській діяльності. Це означає, що значних зрушень поки що в місті не спостерігається

Регіональна представниця ІМІ в Полтавській області зустрілася зі Світланою Яцун, заступницею начальника слідчого управління – начальницею організаційно-методичного відділу ГУ Нацполіції в Полтавській області, і Юрієм Сулаєвим, речником ГУ Нацполіції в Полтавській області, та обговорила, як поліція розслідує факти перешкоджань професійній діяльності журналістів. 

Справа Дарини Синицької – остаточна перемога чи муляж захисту прав журналістів  

Розпочати підбиття підсумків хочеться з позитивних речей. Нарешті в Полтаві за погрози в соціальній мережі журналістці інтернет-видання "Полтавщина" Дарині Синицькій очікується реальне покарання. За результатами судової лінгвістичної, семантико-текстуальної та психологічної експертиз полтавцю повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 345-1 КК України, повідомила Світлана Яцун.

Суть справи, яку вже передали до суду станом на грудень: полтавець надіслав журналістці текстове повідомлення з погрозою насильства, а також розмістив допис із такими погрозами у своєму обліковому записі у фейсбуці. Справу розслідували з 2017 року. Причина погроз, які журналістка отримала в соцмережі, – її публікація про події біля арки “Газетного ряду”. Кримінальне провадження щодо цього інциденту тричі закривали. Одна із проведених експертиз показала, що журналістка не дістала жодних емоційних стресів та інших негативних наслідків.

Що ж заважало ефективно розслідувати справу та передати її до суду раніше? Зрушення щодо експертиз відбулися після того, як представниця ІМІ в Полтавській області під час виступу на парламентських слуханнях 6 листопада привернула увагу керівника Національної поліція України Ігоря Клименка до цього інциденту. 

Заяви про погрози через журналістську діяльність, але ігнор у допомозі поліції розслідувати – зневіра чи бажання піару?

Останнім часом на Полтавщині почастішали випадки, коли особи, які працюють у медіа, заявляють про погрози, перешкоджання. Пишуть про це публічно в соціальних мережах та ЗМІ, але коли йдеться про розслідування, написання заяви до поліції – мовчать або відкрито заявляють, що звертатися до правоохоронних органів не планують. Основне пояснення, яке представниця ІМІ в Полтавській області отримує на такі заяви: "Поліція нічого не зробить, розслідування неефективні – нащо витрачати час".

Один із подібних випадків стався в листопаді. У Гадячі (Полтавська область) підпалили мікроавтобус засновника та видавця інформаційно-рекламного тижневика "БазарМедіа в Україні" Олександра Товстого. Про це була велика стаття на сайті тижневика. У тесті йшлося про те, що невідома особа облила запальною сумішшю та підпалила мікроавтобус. Видавець загасив вогонь самостійно, рятувальників не викликали. Він підозрює, що підпал міг статися через журналістку діяльність. Проте, зазначив, прямих погроз чи якихось попереджень ні раніше, ні напередодні інциденту він не отримував. До правоохоронців власник видання не звертався щодо цього інциденту, оскільки не вірить, що справу буде розслідувано. Факт у поліції все-таки зареєстрували, за повідомленням представниці ІМІ в Полтавській області, сказав Юрій Сулаєв.

"Він не хоче жодного розслідування. Я не розумію, в чому проблема в цій ситуації. Загорівся транспортний засіб, заява дуже серйозна, якщо дійсно був підпал, треба перевіряти. Ми говорили, що потрібно забрати авто на дослідження, адже треба дослідити джерело займання, які мастильні матеріали використовувалися. Журналіст сказав, що не дасть автомобіля на експертизу", – сказав Юрій Сулаєв.  

Представниці ІМІ в Полтавській області не вдалося отримати чіткого коментаря від журналіста, чому ж усе-таки він не бажає допомоги від поліції. Але ситуація, що склалася, так чи інакше кидає тінь на діяльність журналістської спільноти. Оскільки часто подібні речі називають самопіаром. Та чи доречний він – питання риторичне. 

Кібербулінг по-полтавському: чи має право журналіст володіти авто

Цього року на Полтавщині зафіксовано перший за останні кілька років факт кібербулінгу журналіста. Із цькуванням у соцмережі зіткнувся головний редактор видання “Кременчуцька газета” (Полтавська область) Олег Булашев. Журналіст звернувся з відповідною заявою до поліції. Юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи ситуацію та надані журналістом скріни із соцмереж, зауважував, що кібербулінг не зазначений у кримінальному законодавстві і за загальним правилом такі дії передбачають цивільно-правову відповідальність у вигляді відшкодування завданого морального збитку. 

Не журдіяльністю єдиною – Олега Булашева в соцмережах почали цькувати не лише через статті, а й через те, що в нього з’явився новий автомобіль. За цим фактом також зареєстровано справу, сказала Світлана Яцун. 

"Це не пов’язано із журналістською діяльністю. Але кримінальне провадження зареєстровано, будемо розбиратися", – повідомила Світлана Яцун. 

Під час приватних розмов журналісти і журналістки розповідають представниці ІМІ в Полтавській області, що не вірять в ефективне розслідування порушень їхніх прав, тому воліють не звертатися до поліції. Пояснюють, що співпрацювати із правоохоронцями якісно, тобто не замовчувати перешкоджання, а активно подавати заяви, зможуть після того, як справу Дарини Синицької остаточно вирішать як показову. 

Важливо! Журналісти та інші працівники ЗМІ можуть зателефонувати на гарячу лінію ІМІ (050) 447-70-63, і юристи нададуть інформацію щодо різних питань роботи ЗМІ.

Надія Труш, регіональна представниця ІМІ в Полтавській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіа спостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!