ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Перешкоджань журналістам на Полтавщині меншає, але ефективності не додається

28.09.2019, 10:33
Надія Кучер

За останні пів року в Україні експерти ІМІ зафіксували трохи більш ніж сто випадків порушень прав журналістів. У Полтавській області сталося чотири порушення свободи слова. 

Тоді як минулого, 2018 року порушень було зафіксовано 12 і Полтава третій рік була в топі регіонів, де права журналістів порушували найчастіше.

За пів року додалося нових фактів, за двома з яких поліція проводить перевірку. Зокрема, це такі випадки: журналістка полтавського інтернет-видання “Останній бастіон” Альбіна Коломієць звернулася до поліції через погрози та перешкоджання щодо неї з боку голови Соціалістичної партії в Полтавській області Сергія Чередніченка, а в Кременчуці директорка ліцею №17 не пустила журналістів “Кременчуцької газети” в їдальню закладу, куди представники медіа прийшли перевірити якість харчування.

Інші випадки: під час виборів члени виборчої комісії забороняли фотографу видання “Зміст” Богдану Проскурову фотографувати на дільниці навіть після того, як той показав посвідчення, а журналісту видання "Газета.uа" не дозволили спостерігати за процесом голосування на спецдільниці в геріатричному пансіонаті. 

Поліція розслідує дев'ять справ щодо порушень професійних прав журналістів

Як повідомила Світлана Яцун, заступниця начальника слідчого управління – начальниця організаційно-методичного відділу ГУ Нацполіції в Полтавській області, зараз правоохоронці розслідують дев'ять справ за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів. 

Серед найгучніших – напад на журналіста Ігоря Філоненка, якого побили через критичні публікації, як він заявляв, та справа Дарини Синицької, якій погрожували через статтю. 

Погрози журналістці зґвалтуванням та вбивством розслідують уже третій рік.

Як писав раніше ІМІ, журналістці інтернет-видання "Полтавщина" Дарині Синицькій користувачі соціальної мережі Facebook Руслан Зарубін, Віталій Солоній і Данило Плахов погрожували зґвалтуванням і зникненням безвісти. Розслідування триває з 2017 року з перервами на закриття справи. Влітку цього року Світлана Яцун розповіла представниці ІМІ в Полтавській області, що справу закрили. Повідомила, що досліджували скріни, провели психологічну експертизу, за результатами якої було визначено, що журналістка не дістала жодних емоційних стресів та інших негативних наслідків. У вересні цього року під час зустрічі із представницею ІМІ в Полтавській області Світлана Яцун повідомила, що справу поновили і розслідування триває. Щодо Ігоря Філоненка, редактора тижневика “ЕХО”, на якого напали невідомі, завдавши ударів в обличчя, за словами Світлани Яцун, досі триває слідство. Поліція не повідомляє, чи є підозрювані чи затримані в нападі на журналіста. 

"За заявою Філоненка зареєстровано кримінальне провадження за ст. 125 КК України за фактом заподіяння тілесних ушкоджень. Наразі проводиться досудове розслідування", – без подробиць повідомила слідча. 

Журналіст і блогер Ярослав Журавель виграв суд. Але чи є перемога – перемогою?

На початку вересня в Полтаві сталася подія, в яку мало хто з медійників вірив: журналіст виграв суд у справі його побиття. Київський районний суд Полтави засудив до двох років обмеження волі обвинувачених у побитті журналіста і блогера Ярослава Журавля. Суд визнав Антона Пазенка та Мустафу Алоєва винуватими у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 128 ("Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження") Кримінального кодексу України. Крім цього, на користь потерпілого Журавля обвинувачений Антон Пазенко повинен сплатити 40 тисяч гривень моральної шкоди.

На вирішальному засіданні суду їх не було. Адвокат обвинувачених казав, що подаватимуть апеляцію. Тобто остаточної крапки в справі ще не поставлено. Сам же Ярослав Журавель говорив, що розраховував на суворіше покарання і шкодує, що покарані лише виконавці, а не замовник. 

Порушень прав журналістів, як бачимо, в Полтавській області цього року менше. Але разом з тим не дає поки що очікуваних результатів розслідування тих справ, які сталися три-два роки тому. У слідчому управлінні ГУ Нацполіції в Полтавській області запевняють, що роблять усе можливе задля ефективного розслідування, але на це потрібен час. За словами Світлани Яцун, заступниці начальника слідчого управління – начальниці організаційно-методичного відділу ГУ Нацполіції в Полтавській області, справи, що стосуються прав журналістів, у поліції в пріоритеті і поліція намагається якомога краще комунікувати із журналістами, чиї справи розслідують. Водночас Світлана Яцун зауважила, що за зверненням журналісти можуть негайно отримати роз'яснення щодо розслідування їхніх справ в індивідуальному порядку, а також що правоохоронці відкриті до співпраці з медійниками.

Надія Труш, представниця ІМІ в Полтавській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!