ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кременчуці журналістів не пустили в їдальню ліцею перевірити якість харчування

23.09.2019, 13:05
Фото – Олег Булашев / Кременчуцька газета
Фото – Олег Булашев / Кременчуцька газета

У Кременчуці (Полтавська область) 20 вересня директорка ліцею №17 не пустила журналістів “Кременчуцької газети” в їдальню закладу, куди представники медіа прийшли перевірити якість харчування, повідомляється на сайті “Кременчуцької газети”.

Як пише видання, журналісти прийшли до закладу разом з депутаткою Кременчуцької міської ради Тетяною Сідерко через скарги про холодну їжу, якою годують у ліцеї.

Натомість, за інформацією видання, коли журналістів побачила директорка Валентина Марченко та її заступники, то заборонили зйомку і намагалися вигнати їх з навчального закладу.

Журналісти запевняли, що хочуть подивитися не блок, де готують їжу, а приміщення, де діти їдять. Проте директорка відповіла, що без санітарних книжок не впустить туди, закривши собою і завучем вхід у їдальню.

У результаті журналісти викликали поліцію, якій повідомили про інцидент. 

Як повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області, під час рейду в ліцеї також були присутні журналісти телеканалу “Візит” та газети “Програма плюс”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цій ситуації перешкоджання журналістській діяльності.

“Навіть якщо б це був приватний ліцей, приватна школа – утаємничувати інформацію про якість харчових продуктів, про ситуацію з харчуванням дітей у таких закладах законодавство України забороняє. Тим більше не можна утаємничувати інформацію щодо діяльності комунальних закладів”, – сказав юрист.

Він нагадав, що, відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України “Про інформацію”, до інформації з обмеженим доступом не можуть належати, зокрема, відомості про якість харчових продуктів.

Також Алі Сафаров додав, що незаконна відмова в доступі журналіста до інформації є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України. У разі якщо такі дії вчинила службова особа з використанням свого службового становища, вони караються штрафом від 3400 до 8500 грн або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такого.

Нагадаємо, журналісти та інші працівники ЗМІ можуть зателефонувати на гарячу лінію ІМІ (050) 447-70-63, і юристи нададуть інформацію щодо різних питань роботи ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!