ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

«Захистимо своє право на правду»

06.09.2013, 14:16

Керченські журналісти пережили вже кілька етапів протистояння з міськими чиновниками. Сьогодні у найгострішу фазу увійшов конфлікт між міськрадою і редакціями радіомовлення ТРК «Бриз» і сайту «Керч.FM» (http://kerch.fm). Інтернет-видання «Керч.FМ», яке належить ТРК «Бриз», за кількістю читачів є одним з лідерів серед інтернет-ресурсів Криму. Його щоденна аудиторія становить не менш як 10 тисяч читачів. Аби зупинити незаконне знищення ЗМІ в Керчі, журналісти оголосили про проведення акції солідарності "Захистимо своє право на правду", пише для газети "День" сімферопольський журналіст Микола Семена. 

Вони розпочали петиційну кампанію, вивісили на сайті і просять підписати звернення до Президента України, Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, Уповноваженому із захисту прав людини в Україні, Голові Ради Міністрів АР Крим з вимогою скасувати рішення сесії, яке може призвести до знищення ТРК «Бриз» і загрожує безпеці всіх мешканців Керчі. Вони оголосили телефони гарячих ліній Кабміну, Омбудсмена України, Голови Радміну Криму і просять направляти туди свої звернення на підтримку свободи слова в Керчі.

Керченські журналісти, у яких для нормальної роботи залишається дедалі менше можливостей, заявляють: «Ми жодним чином не пов’язані з політикою — ми просто хочемо, щоб у людей була свобода висловлювати свою думку. Ми не проти чинної влади, ми за те, аби влада діяла згідно із законом».

Історія тиску на журналістів розпочалася 1 серпня, а вже 29 серпня сесія міської ради ухвалила рішення «Про визнання таким, що втратило силу, рішення 19 сесій Керченської міської ради 6 скликання від 22.03.2012 р. «Про відновлення терміну дії договору оренди землі малому приватному підприємству «Телерадіокомпанія «Бриз» для розміщення радіотрансляційного пункту по вул. Чернишевського, 47-а у м. Керчі». Рішення було ухвалено в пакеті з рештою, на сесії воно навіть не обговорювалося. Проект рішення не було оприлюднено заздалегідь.

Документа на офіційному сайті міськради немає досі. Водночас проекти останніх рішень, ухвалених на цій сесії, були заздалегідь опубліковані. Колектив ТРК «Бриз» не повідомили, що розглядатиметься згадане питання. Копії рішення у журналістів немає.

Це рішення сесії будь-якої миті може призвести до зупинення всього FМ-радіомовлення міста, і не лише зірвати роботу незалежного інтернет-видання «Керч.FМ», а й до того, що всі мешканці Керчі залишаться без системи сповіщення населення про надзвичайні ситуації, яке здійснюється по радіо. Інших способів оперативного сповіщення населення Керчі про небезпеку в місті немає. Телерадіокомпанія «Керч» не має можливості у будь-який час дня і ночі довести до відома керчан інформацію про небезпеку. Зараз це можна зробити лише за допомогою FМ-радіо. Журналісти ТРК «Бриз» заявляють, що ухвалення незаконного рішення про землю під вежею — це явна спроба тиску на ЗМІ. Рішення депутатів ставить під загрозу роботу всієї ТРК «Бриз» і сайту Керчі.FМ.

«Міська влада замість того, щоб врахувати критику і внести корективи у свою роботу, хочуть просто ліквідовувати FМ-радіомовлення в Керчі. Депутати, обрані мешканцями нашого міста, вирішили позбавити цих самих мешканців можливості слухати радіо. Таким чином, депутати діють не на користь керчан — міської громади, а на користь чиновників, яким дуже не до вподоби, що ЗМІ інформує громадськість про їх незаконну діяльність», — заявила директор ТРК «Бриз» Олена Батракова. І повідомила, що вже надіслала заяви до прокуратури Керчі, Криму і Генеральному прокуророві України.

Рішення сесії буде найближчим часом оскаржено в судовому порядку. Але поки триватимуть судові розгляди, журналісти отримали інформацію, що влада Керчі вимагає негайно відключити електроенергію на радіовежі. Такі вимоги виконкому міськради цілковито незаконні.

За час опору журналістами Керчі створено дві первинні організації Незалежної медіа-профспілки. В одній з них об’єдналися працівники Телерадіокомпанії «Бриз», яких очолив Едуард Головін. До другої організації увійшли журналисти-фрілансери, більшість з яких пише на сайт «Керч.FМ», а також до інших видань. Її очолила Ірина Сєдова. «ТРК «Бриз» і сайт — єдині в Керчі незалежні ЗМІ, які дозволяють собі відкрито критикувати і публікувати результати журналістських розслідувань про зловживання представників влади», — пояснює причину тиску на ЗМІ Ірина Сєдова.

Зараз міліція, працівники виконкому міськради заявляють, що не коментують ситуацію ні з ТРК «Бриз» та сайтом «Керч.FМ», ні з кримінальним провадженням.

Текст: Микола Семена, "День". 

 

Фото: Керч-ФМ

Liked the article?
Help us be even more cool!