ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За рік та два місяці з початку вторгнення РФ скоїла 509 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

24.04.2023, 09:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

За рік та два місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 509 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Протягом чотирнадцятого місяця війни ІМІ зафіксував чотири порушення свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це обстріл будівлі газети “Маяк” у Херсонській області та випадки кіберзлочинів - поширення фейкових сторінок українських медіа з неправдивими новинами.

Протягом чотирнадцятого місяця війни на фронті загинули три медійника, які захищали Україну від російських окупантів: 

Олександр Цахнів - журналіст інформаційного агентства “Вчасно”, військовослужбовець загинув у бою на Бахмутському напрямку. 37-річний Олександр у “Вчасно” писав про корупцію у містах Донеччини, проводив антикорупційні розслідування. На фронт пішов на початку повномасштабного вторгнення. Загинув, боронячи позиції на Бахмутському напрямку під час обстрілу ворога. У Олександра залишилися батьки, брат та дружина.

Андрій Бойко - колишній оператор івано-франківської ТРК “Вежа”, військовослужбовець. Загинув 6 квітня внаслідок ворожого обстрілу поблизу Гуляйполя (Запорізька область). Андрій з перших днів повномасштабної війни добровільно вступив до лав ЗСУ та служив командиром стрілецького взводу 102 оБр ім. Дмитра Вітовського. 

Владислав Дзіковський - системний адміністратор “Детектор медіа”, рядовий, старший кулеметник бронеавтомобіля Владислав Дзіковський, який служив у батальйоні оперативного призначення НГУ ім. Сергія Кульчицького Національної гвардії України, загинув на Луганщині у грудні 2022 року. 

Російські війська влучили в будівлю газети “Маяк” у місті Берислав на Херсонщині. Як розповів редактор газети Дмитро Тертичний, снаряд зруйнував дах будівлі. За його словами, за відсутності негайного втручання незабаром будівля буде непридатною для експлуатації.

Декілька українських медіа повідомили про фейкові сайти та сторінки, які імітували їхні інтерфейс та лого та поширювали дезінформацію.

Зокрема, у мережі з'явився фейковий сайт УП з вигаданою колонкою журналіста Павла Казаріна. Видання звернулося до Служби безпеки України з проханням вжити заходів та вважає, що це російське ІПСО направлене на дискредитацію армії та підрив довіри до керівництва України – як військового, так і політичного.

Інтернет-видання Obozrevatel повідомило, що у мережі від його імені поширюють неправдиві новини, що “союзники нас зливають”. Фейкові публікації нібито від Obozrevatel поширюють з проплаченою рекламою у Facebook. Медіа також вважає це російським ІПСО та звернулося до Служби безпеки України з проханням вжити відповідних заходів.

Ще одне медіа - Укрінформ заявив, що російські пропагандисти підробили новину в його стилі та поширили в соцмережах. У підробленій новині, оформленій під стиль Укрінформу, йдеться, що в Україні з’явився законопроєкт про заборону фото і відеознімання кладовищ, а її джерелом указано сайт парламенту. Проте медіа заявило, що ця новина є фейком і на сайті такої новини не було.

З повним переліком російських злочинів проти медіа можна ознайомитися тут.

Список журналістів, які загинули внаслідок російської агресії, міститься тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!