ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У грудні ІМІ зафіксував в Україні 13 випадків порушень свободи слова

30.12.2021, 16:26
Фото – Shutterstock
Фото – Shutterstock

У грудні експерти ІМІ зафіксували в Україні 13 випадків порушень прав журналістів (станом на 30 грудня). 10 випадків стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова" *.

Цього місяця журналістам переважно перешкоджали (шість випадків), двічі нападники пошкодили майно журналістів. Також ІМІ зафіксував два випадки обмеження доступу до інформації та по одному випадку нападів, погроз та кіберзлочину.

Так, журналістів не пускали до судової зали (у Шепетівці журналістів ICTV не пустили до зали суду), місцева влада закривала від журналістів засідання комісій (як у Херсоні) та виставляла за двері, щоб обрати директора лікарні (як в Острозі). Крім того, у Миколаєві місцеві депутати намагалися зірвати ефір телеканалу "Наш", а в Одесі учасники ДТП напали на знімальну групу 7 каналу.

У грудні журналісту пошкодили автівки (в Ужгороді на обійсті місцевого журналіста Павла Білецького згоріли дві автівки) та розбили вікно в помешканні журналістки місцевого телеканалу ТІМ Катерини Марченко в Прилуках. Журналісти пов’язують напади саме зі своєю професійною діяльністю. У випадку з підпалом автівок поліція Закарпаття перекваліфікувала справу на ч. 2 ст. 347-1 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна журналіста, вчинене шляхом підпалу). А згодом оголосила підозру чоловікові, який підпалив авто журналісту.

Про погрози заявив журналіст YouTube-програми про український футбол "ТаТоТаке" Андрій Сеньків. За його словами, він подав у поліцію заяву через погрози футболіста клубу "Минай" Євгена Селезньова. Претензії до Сеньківа у Селезньова виникли через поширення інформації про порушення футболістом дисципліни (випуск №269). А потім – і щодо слів Сеньківа про загальну атмосферу та дисципліну в "Минаї" (випуск №271). 

Інтернет-видання "Детектор медіа" зазнало хакерської атаки на свій сайт. Так, зловмисник, отримавши доступ до адмінки сайту, замінив текст публікації за 29 листопада "на малограмотний текст, який являє собою "чорнуху" про Ріната Ахметова та Володимира Зеленського".

Порушення стались у 10 регіонах країни. У Києві зафіксовано три випадки, в Одесі – два. В інших регіонах – по одному випадку: у Миколаєві, Івано-Франківську, Херсоні, на Закарпатті, Рівненщині, Хмельниччині, Полтавщині та Чернігівщині.

Порушували права журналістів приватні особи, місцева та судова влади.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував 197 випадків порушень свободи слова, 99 випадків перешкоджання, 24 побиття, 18 випадків обмеження доступу, 16 випадків кіберзлочинів, 13 погроз та вісім випадків цензури.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network у партнерстві з міжнародною організацією Freedom House. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!