ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

24 порушення свободи слова зафіксовано в Україні у квітні – ІМІ

06.05.2021, 13:46

У квітні експерти ІМІ зафіксували в Україні 24 порушення свободи слова. З них 19 стосувалися саме фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова” *.

Найбільше порушень цього місяця зафіксовано в категорії “перешкоджання законній професійній діяльності” – 24. Ця кількість зросла вдвічі в порівнянні з березнем (10 порушень).

У цій категорії відзначилися представники місцевої та судової влади, які не допускали журналістів на засідання сесій, виконкомів, а також на судове засідання. Зокрема, у Запоріжжі після недовгого затишшя знову журналістів перестали пускати на сесію міськради: 23 квітня не пропустили редакторку сайту "Неначасі" Катерину Майбороду. Журналістка написала заяву про перешкоджання.

На Чернігівщині кореспондентів телеканалу "Суспільне.Чернігів" 22 квітня не пустили до зали засідань Куликівської селищної ради, де відбувалося пленарне засідання. Відмову аргументували взагалі тим, що сесія закрита. Журналісти також заявили поліції про перешкоджання.

Перешкоджали журналістам і приватні особи. Так, невідомі чоловіки не пустили частину журналістів 26 квітня на захист кандидатської дисертації народного депутата Іллі Киви: журналіста проєкту "Бігус.Інфо" Данила Мокрика, журналістів 24 каналу, "Української правди" та 5 каналу. Аргументували відмову відсутністю в списку акредитації. 

Водночас на захід потрапили "112 Україна", NewsOne, ZIK, "Перший незалежний" та інші.

Крім того, ІМІ зафіксував по два випадки обмеження доступу до інформації, кіберзлочинів та пошкодження майна журналістів. 

Серед обмежень доступу є цікавий випадок, який був зафіксований на Харківщині. Куп'янська міська рада відмовилася надати журналістові інтернет-видання LB.ua Олександру Рудоманову запитувану інформацію, пояснивши, що до запиту він не надав жодного посвідчення, яке дозволило б його ідентифікувати як журналіста. 

З таким журналіст зіткнувся вперше, розповів Олександр ІМІ. У запиті він вказав, що є журналістом LB.ua, та просив надати інформацію, чи планується перейменування вулиці, названої на честь космонавтки СРСР Валентини Терешкової.

Зафіксовано по одному випадку побиття, погроз та юридичного тиску.

Порушення стались у 12 регіонах країни. Лідером є, як зазвичай, Київ (сім), на Волині та Харківщині зафіксовано по три випадки, по два випадки – на Полтавщині та Рівненщині, і по одному – у Запоріжжі, на Кіровоградщині, Львівщині, Вінниччині, Черкащині, Чернігівщині та в Чернівцях.

У квітні лідерами з порушень прав журналістів стали приватні особи, представники місцевої і судової влади.

Загалом цього місяці утиску своїх прав зазнали 12 журналісток та 10 журналістів.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував загалом 74 випадки порушень свободи слова, 38 випадків перешкоджання, дев'ять обмежень доступу до інформації та вісім побиттів.

*Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!