ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЗМІ викрили схему поширення фейків про війну РФ проти України

Журналісти "Медузи", "Важливих історій" та The Bell провели спільне розслідування діяльності пропагандистської організації АНО "Діалог", яка поширює фейки про війну РФ проти України бюджетним коштом. Тільки 2023 року автономна некомерційна організація під керівництвом Володимира Табака, який є наближеним заступником керівника АП Сергія Кирієнка, отримала з бюджету мінцифри близько 9 млрд рублів, що більше за річний бюджет Першого каналу, зазначають розслідувачі, передає DW.

За даними журналістів АНО "Діалог" була створена як інструмент пропаганди голосування за поправки до конституції у 2020 році, хоча була подана як проєкт для зворотного зв'язку з громадянами в інтернеті. Під час пандемії влада використала "Діалог" для інформування про ситуацію з поширенням коронавірусу, саме ця компанія запустила сайт "Стопкоронавірус.рф", який публікував щоденні офіційні дані. Крім того, компанія займалася пошуком фейків про COVID-19, а перед референдумом щодо поправок до Конституції РФ закликала росіян іти на виборчі дільниці, не боячись хвороби.

Влітку 2020 року в "Діалогу" з'явилася дочірня структура – "Діалог регіони". За допомогою підконтрольних їй "Центрів управління регіоном" (ЦУР) вона серед іншого опікується пабліками губернаторів, міськадміністрацій, регіональних міністерств, а також шкіл, дитячих садків та інших держустанов. Представники АНО "Діалог" навчають регіональних держслужбовців та політиків оформляти акаунти, набирати передплатників та відповідати на коментарі, а також розповідають, який саме контент потрібно публікувати. На кінець 2022 року, за оцінкою мінцифри, у Росії було 130 тисяч таких "держпабліків". Сам Табак стверджує, що ці сторінки сукупно читають 50% російських користувачів соцмереж", – зазначає "Медуза".

За даними видання, "Діалог" рекомендує до публікації шкільними пабліками новини про рішення федеральної та регіональної влади, успіхи Росії в науці та спорті та "патріотичні події". Водночас на практиці контроль за сторінками держустанов у соцмережах надає широкі можливості для поширення пропаганди.

Одним з головних напрямів роботи ЦУРів є поширення вигідних владі РФ наративів у ЗМІ, Telegram та інших соцмережах, включно з "Однокласниками". Для цього "Діалог" скуповує вже розкручені канали та створює нові, повідомляють розслідувачі, посилаючись на ексспівробітника організації та співрозмовника, близького до АП.

Серед іншого через ці канали поширюються фейки про війну РФ проти України. Це завдання було поставлене за кілька місяців після початку повномасштабної війни. На нарадах в офісі "Діалогу" брали участь представники Telegram-каналів Readovka та Mash.

"Нам поставили завдання почати якось реагувати на інфоприводи. І всі почали щось накидати, пропонувати, проводити мозкові штурми... І якось з'явилася така ідея – робити фейки", – заявив співрозмовник журналістів, який був присутній на цих нарадах.

Зокрема, через підконтрольні "Діалогу" канали публікувалися фейкові новини про продаж українськими військовими своїх нагород на платформі eBay, про швейцарську нерухомість представників української влади, про "принизливі" вакансії для українських біженців у Польщі, про мобілізацію жінок в Україні та про приймання військовими ЗСУ таблеток, що підвищують агресію. Створенням таких фейків у "Діалозі" займаються щонайменше 60 осіб, повідомляється далі.

Ще одним каналом роботи "Діалогу" з регіональними держслужбовцями став Форум класних керівників, який він проводить спільно з міністерством просвітництва за дорученням президента РФ Володимира Путіна, зазначає видання.

Для участі в ньому відбирають тисячі російських учителів, які ведуть соцмережі з допомогою співробітників "Діалогу". З цих викладачів пропагандисти прагнуть зробити "лідерів громадської думки", які просувають провладні наративи в соцмережах.

"Через цих учителів іде відпрацювання тем. Потрібно підтримати голосування – спускається завдання вчителям: підтримайте голосування. Потрібно там, я не знаю, підсвітити "Єдину Росію" – спускається "Єдина Росія", – зазначив у розмові з журналістами колишній співробітник "Діалогу".

Крім того, "Діалог регіони" та Центри управління регіоном моніторять соцмережі щодо обурення людей побутовими проблемами й намагаються домогтися їхнього розв'язання регіональною владою, щоб підвищити рівень задоволення громадян діями влади. На кінець 2022 року ЦУРи працювали в 93 регіонах, водночас окуповані території України у відповідному звіті не згадуються, хоча співробітники "Діалогу" їх неодноразово відвідували, пише "Медуза".

Станом на 2022 рік в організації "Діалог регіони" працювало понад 2,5 тисячі людей, вона отримала з бюджету мінцифри 6,5 млрд рублів. Головна структура АНО "Діалог" того ж року отримала 1,8 млрд рублів. До 2024 року на "Діалог регіони" планується виділити загалом 24 млрд рублів, пише "Медуза".

Liked the article?
Help us be even more cool!