ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти оголосили збір коштів, щоб закінчити фільм про справу Марківа

19.02.2020, 12:26
Фото – biggggidea.com
Фото – biggggidea.com

Журналісти, які працюють над створенням документального фільму “Не в тому місці, не в той час” (The Wrong Place) про загибель італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі й російського правозахисника Андрія Миронова на Донбасі та про вирок за цей злочин українському нацгвардійцеві Віталію Марківу, запустили збір коштів на “Спільнокошті”  для закінчення фільму.

Над фільмом працює команда українських та італійських журналістів – Ольга Токарюк, Крістіано Тінацці, Рубен Лагаттолла та Даніло Еліа. У фільмі автори досліджують події, які передували загибелі журналістів та трапилися того дня, 24 травня 2014 року.

Автори фільму повідомляють, що значну частину матеріалу вже відзнято в Україні (Слов'янськ і Київ), Італії, Франції, Росії та Нідерландах. 

Вихід фільму заплановано на весну 2020 року – до рішення апеляційного суду в справі Марківа.

“Однак нам потрібна ваша допомога, щоби завершити роботу над фільмом. Ми хочемо, щоби він вийшов уже навесні – до того, як апеляційний суд в Італії ухвалить рішення в справі Марківа. Ми працюємо над ним як незалежні журналісти і плануємо фінансувати цей проєкт через кампанію збору коштів. Ми віримо, що за допомогою нашого документального фільму вдасться нарешті встановити правду щодо обставин загибелі журналістів Роккеллі та Миронова. Ми також сподіваємося, що він сприятиме відновленню справедливості в справі Марківа”, – йдеться в повідомленні. 

Зібрані кошти журналісти планують використати на оренду камер, звукового та світлового обладнання; переклад відзнятого матеріалу на англійську, італійську, українську та російську; монтаж; міксування та дизайн звуку; корекцію кольору; оригінальний саундтрек та друк рекламних матеріалів для промоції фільму.

Як повідомляв ІМІ, 20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу, якого в Італії позбавили волі строком на 24 роки. Її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

24 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський запропонував Прем’єр-міністру Італії Джузеппе Конте створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі.

Liked the article?
Help us be even more cool!