ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка із Закарпаття Олена Мудра отримала від омбудсмена відмову в запиті на доступ

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини відмовив журналістці-розслідувачці із Закарпаття Олені Мудрі в запиті на доступ до публічної інформації. Про це Олена Мудра повідомила Інституту масової інформації.

У запиті від 25 липня журналістка просила надати копії відповідей на її скарги, з якими вона звернулася до омбудсмена у 2022–2023 роках, щодо ненадання публічної інформації Державним бюро розслідувань. Мудра скаржилась омбудсмену на ненадання інформації щодо номера кримінального провадження, досудове розслідування якого здійснює ДБР. 

“Ці відповіді, за винятком останньої, поданої у квітні цього року, не надходили на мою електронну адресу, яку я завжди вказую в скарзі. Взагалі, найчастіше те, що оскарження було успішним, я дізнаюся з відповіді розпорядника”, – розповіла вона.

Запит Олени Мудри до Уповноваженого ВР з прав людини, фото – Олени Мудри

Запит журналістка надіслала на електронну пошту [email protected]. Попередньо його підписала, відсканувала і підписала pdf-формат у “Дії” електронним підписом. 

“Уповноваженому надіслала в одному листі архів, підписаний електронним підписом, і запит у pdf-форматі. Так, як зазвичай роблю для більшості своїх запитів”, – розповіла Олена. 

Цього тижня вона отримала відповідь від представника уповноваженого ВР з прав людини з відмовою в наданні запитуваної інформації.

“Інформація, яка міститься в запитуваних вами копіях документів, стосується особисто вас, тобто копії запитуваних документів містять ваші персональні дані. […] У вашому запиті від 25.07.2024 відсутні реквізити документа, що посвідчує особу, що не дозволяє вас ідентифікувати”, – йдеться у відповіді за підписом представниці уповноваженого з інформаційних прав Юлії Деркаченко.

Відповідь омбудсмена на запит Олени Мудри, фото – Олена Мудра

“Запитувану інформацію мені не надали через те, що запитувані документи містять мої персональні дані, а мене саму неможливо ідентифікувати. Зі слів розпорядника, у моєму “запиті від 25.07.2024 року відсутні реквізити документа, що посвідчує особу”. Також у відмові посилалися на п. 8 ч. 1 ст. 7 Закону “Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, де визначено, які дані належать до “реквізитів виданого особі документа”, – розповіла Мудра.

У запиті журналістці рекомендували повторно звернутися до них із запитом, який відповідає вимогам ст. 16 Закону “Про захист персональних даних”, якщо вона хоче отримати запитувану інформацію, що містить її персональні дані.

Скаргу на цю відмову чи новий запит Олена може подати через Укрпошту, попередньо долучивши всі необхідні документи, про це їй сказали під час дзвінка на гарячу лінію уповноваженого. Хоча на офіційному сайті омбудсмена вказано, що запитувач сам може обрати спосіб, у який подати запит, тобто поштою, факсом, телефоном чи електронною поштою.

“Однак на практиці все виявляється інакше. Під час дзвінка на гарячу лінію мені повідомили, що запити чи скарги, подані телефоном, записуються, але, по суті, не розглядаються. Тому скаргу на отриману відмову чи новий запит я можу подати через Укрпошту, попередньо долучивши всі необхідні документи”, – зазначила журналістка. 

“Я зла і засмучена одночасно. Виходить, за логікою уповноваженого і враховуючи те, що їхня відмова прийшла на підписаний електронним підписом запит через “Дію”, я маю особисто приїхати з Ужгорода до Києва з паспортом і запитом, щоб вони надали мені відповіді на мої скарги, які, відповідно до закону, мали й так бути надіслані на мою електронну пошту. Тому що, навіть якщо я надішлю їм разом із запитом копію документа, який посвідчує особу, з переліку ст. 16 згаданого закону, все одно, можливо, у них будуть сумніви щодо ідентифікації моєї особи, оскільки мене не бачать особисто”, – прокоментувала Олена Мудра.

Як повідомляв ІМІ, раніше, у вересні 2023 року, невідомі намагалися двічі отримати доступ до телеграм-акаунту журналістки-розслідувачки із Закарпаття Олени Мудри. Вона пов'язувала це з професійною діяльністю.

Liked the article?
Help us be even more cool!