ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка Таїсія Кутузова стала лауреаткою правозахисної французької премії

04.02.2021, 16:00
Фото – фейсбук Таїсії Кутузової
Фото – фейсбук Таїсії Кутузової

Українська журналістка Таїсія Кутузова стала лауреаткою Премії з прав людини “Свобода – Рівність – Братерство” 2020 року. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на посольство Франції.

Згідно з повідомленням, церемонія вручення відбудеться 5 лютого в резиденції Франції у Києві за участі посла Етьєна де Понсена.

У посольстві уточнюють, що Кутузова отримує нагороду за свій фільм “Закрий рота!” (Shut the fck up!) про активіста Сергія Чагарова, який попри погрози бореться з незаконними забудовами в рідному селі Гатне.

У жовтні 2020 року вона повідомила, що на неї під час роботи над фільмом у Гатному напали правоохоронці.

“Ця місцева та конкретна ситуація порушує питання участі української молоді в управлінні суспільством та боротьби за чесність і справедливість у світі, що страждає від корупції”, – зазначають у посольстві.

Таїсія Кутузова родом із Криму, вивчала журналістику в Українському католицькому університеті у Львові. 2014 року мусила виїхати з Криму через російську окупацію.

Протягом п’яти років журналістка працювала на проєкті Радіо Свобода “Крим.Реалії”, була одним з перших фотокореспондентів на початку окупації. Згодом була мультимедійним редактором у Київському бюро Радіо Свобода.

“Таїсія Кутузова отримала кілька нагород за свою роботу як режисер: головна нагорода 2020 року на фестивалі Baltic Sea Docs у Ризі, премія IBF Classic – Development support на нідерландському фестивалі IDFA та приз лабораторії талантів на німецькому фестивалі goEast у 2020 році. А вчора її документальний фільм Shut the fuck up отримав спеціальну відзнаку міжнародного ринку документальних фільмів Sunny Side of the Docs, який є ключовою подією для французької документалістики”, – йдеться в повідомленні.

Національна консультативна комісія з прав людини присуджує щорічну нагороду Франції “Свобода – Рівність – Братерство” з 1988 року. Премія має на меті підтримку громадянського суспільства як рушійної сили в захисті прав людини. За повідомленням посольства, у 2020-му комісія отримала 200 заявок із 62 країн, 10 грудня офіційно оголосила п’ятьох переможців, зокрема Таїсію Кутузову.

Посольство нагадує, що це вже друга премія, яку отримує українська журналістка: минулого разу її присудили президентці Інституту масової інформації Аллі Лазарєвій у 1997-му.

Зазвичай премію вручає прем’єр-міністр Франції або член уряду в Парижі, але через пандемію вручення відбудеться в посольстві в Києві.

Як повідомляв ІМІ, Таїсія Кутузова під час знімання документального фільму “Закрий рота!” про місцевого активіста Сергія Чагарова тричі зазнавала перешкоджання своїй роботі.

1 червня 2020 року в селі Гатне (Київська область) охоронці сільської ради фізично обмежували журналістці-фрилансерці доступ до приміщення сільради, аргументувавши недопуск “карантином”.

14 серпня 2020 року в селі Гатне (Київська область) охоронці не пустили Таїсію Кутузову до сільради.

6 жовтня 2020 року в селі Гатне (Київська область) поліцейські застосували силу до журналістки. 

Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за фактом застосування сили до журналістки за статтею 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). 15 жовтня 2020 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за заявою Таїсії Кутузової про перешкоджання з боку працівників поліції.

Liked the article?
Help us be even more cool!