ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістів залишили вдома, щоб вони не ставили зайвих запитань, – Романюк про недопуск на обмін полоненими

17.04.2020, 13:07
Оксана Романюк, фото – Радіо Свобода
Оксана Романюк, фото – Радіо Свобода

Недопуск журналістів до висвітлення обміну полоненими, що відбувся 16 квітня на Донбасі, є порушенням українського законодавства, яке зобов’язує Кабінет Міністрів та інші органи влади під час карантину забезпечити безперешкодну роботу журналістів.

Про це сказала виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк у коментарі Радіо Свобода.

"Якщо ЗМІ не допустили до висвітлення обміну утримуваними особами через карантин, то це є порушенням українського законодавства, яке зобов’язує Кабінет Міністрів та інші органи влади під час карантину забезпечити безперешкодну роботу журналістів. Тим більше що подія відбувалася на відкритій місцевості, а це дозволяло дотриматися всіх санітарних рекомендацій", – сказала Романюк.

На її думку, недовіра до українських журналістів з боку української влади лише шкодить останній.

"Виникає дуже багато запитань, оскільки ми бачимо, що є списки тих, кого Україна отримала з того боку, але немає офіційного списку тих, кого Україна віддала туди. Таке враження, що журналістів залишили вдома, щоб вони не ставили зайвих запитань. Обмін полоненими – це суспільно важлива подія. Вона обов'язково має відбуватися прозоро і за присутності журналістів.

Якщо ми цивілізована держава, влада має нести відповідальність публічно. Тут було порушено право українців на отримання інформації. Можемо тепер все дізнаватися з російських медіа, які були на місці обміну. Це провальна стратегія. Потрібно підтримувати комунікацію з українськими журналістами. І не потрібно їх боятися. Якщо обмін відбувається закрито, виникає конспірологія", – сказала Оксана Романюк.

Як повідомляв ІМІ, прессекретарка керівника Офісу Президента Даша Зарівна пояснила, що журналістів не запросили знімати обмін полоненими, який відбувся 16 квітня на Донбасі, через пандемію коронавірусу COVID-19 та задля дотримання умов карантину. 

Liked the article?
Help us be even more cool!