ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський затвердив Національну стратегію у сфері прав людини

25.03.2021, 12:00
Фото – multimedia.europarl.europa.eu
Фото – multimedia.europarl.europa.eu

Президент України Володимир Зеленський затвердив Національну стратегію у сфері прав людини. 

Відповідний указ №119/2021 він підписав 24 березня, повідомляється на сайті глави держави.

Стратегія спрямована на об'єднання суспільства в питаннях цінностей прав і свобод людини, що забезпечуються та захищаються на основі принципів рівності та недискримінації.

Документ зосереджений на розв'язанні основних системних проблем у сфері забезпечення, реалізації та захисту прав і свобод людини в умовах нових викликів, що постали перед суспільством.

Реалізація стратегії здійснюватиметься за 27 стратегічними напрямами, зокрема:

  • запобігання катуванню та жорстокому поводженню з людьми; 
  • забезпечення права на справедливий суд;
  • забезпечення свободи мирних зібрань та об’єднань; 
  • запобігання та протидія дискримінації;
  • забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків; 
  • протидія домашньому насильству; 
  • забезпечення прав корінних народів і національних меншин; 
  • забезпечення прав дитини, екологічних прав, прав ветеранів війни, зокрема тих, хто брав участь у заходах з відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях; 
  • забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України;
  • відновлення прав осіб, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації частини території України; 
  • забезпечення прав осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та членів їхніх сімей; 
  • подолання негативних наслідків конфлікту, спричиненого збройною агресією Російської Федерації, тощо.

Результатом реалізації стратегії має стати запровадження системного підходу до забезпечення прав і свобод людини, узгодженості дій органів державної влади та місцевого самоврядування, громадянського суспільства й бізнесу та створення в Україні ефективного механізму реалізації та захисту прав і свобод людини.

Також реалізація стратегії має забезпечити прогрес у виконанні міжнародних договорів України у сфері прав людини. Зокрема, Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Національна стратегія у сфері прав людини ‒ перший в історії незалежної України документ, який би мав інтегрувати цінності прав людини в різні сфери державної політики. Стратегію у 2015 році спочатку затвердив тодішній президент Петро Порошенко, а згодом уряд розробив до неї план дій, згідно з яким усі пункти мали б виконати до кінця минулого року, повідомляє ZMINA.

Однак у першому кварталі 2020 року Мін’юст повідомляв, що план виконали на 54,8%, тобто 331 захід із 604 запланованих. За оцінюванням, яке зробила громадська організація “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, ситуація була ще гіршою і план дій виконали лише на 28%. 

Найбільших успіхів за ці роки досягли в таких напрямах, як забезпечення прав учасників антитерористичної операції (виконано на 53%), захист прав внутрішньо переміщених осіб (52%) та протидія домашньому насильству (47%).

Як запевняли в Мін’юсті незадовго до підписання оновленої нацстратегії, до проєкту документа ввійшли ті дії, які реально можна виконати в певний період. Урядовці вирішили також зменшити час дії плану з реалізації стратегії з п’яти до трьох років.

Liked the article?
Help us be even more cool!